06
Ianuarie
2018

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Omul a reușit să creeze cel mai rezistent material din lume, mai subțire decât o coală de hârtie, dar mai rezistent ca diamantul. Deschidem ediția cu această știre uimitoare!

O haină făcută dintr-un asemenea material ar fi precum o armură şi ar putea opri gloanţele.
Secretul este grafenul, un material foarte subţire care este format din straturi de atomi de carbon legaţi între ei.

Dacă aplicăm două straturi de grafen, unul peste altul, vom obţine diamen, noul material care poate fi la fel de tare ca diamantul.

“Minuscul”, am putea spune, este telefonul care are o lungime de patru centimetri și cu o greutate de 13 grame.

Vestea proastă pentru cei care iubesc să se fotografieze este că aparatul nu poate fi folosit pentru selfie și nici pentru conversațiile pe rețelele de socializare.

Dacă sunteți totuși interesați de acest dispozitiv, vă spunem ce aplicații are, cât costă și mai ales câtă autonomie are bateria.

Dacă nu știți cine a fost cel mai inteligent om de pe Terra, aflați azi urmărindu-ne.

El se numește William James Sidis, a trăit între anii 1898 – 1944, a fost copilul minune al Americii cu abilități matematice remarcabile și care stăpânea multe limbi străine.

După unele surse, se pare că a fost persoana cu cel mai mare IQ din istorie, cu mult peste Newton sau Einstein.

Privim și la anul care tocmai a trecut pentru a rememora cele mai mari realizări și descoperiri științifice.

Să notăm doar câteva aici: savanţii au aflat cum se formează aurul şi platina în Univers, o echipă internaţională de cercetători a găsit un continent în Pacificul de Sud, pacienţii pot ataca tumorile cu propriile celule și aproape o realizare - transplantarea de organe de la porci la oameni.

Vă mai stârnim curiozitatea cu o ultimă informație. Sophia, primul robot cu cetăţenie din lume, vrea acum "copiii".

Vă asteptăm pe frecvențele Antenei Satelor, astăzi, între orele 09:00 - 10:00, pentru o altă ediție interesantă a emisiunii “De prin lume adunate“, cu Tatiana Mircea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

30
Decembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Ultima sâmbătă din 2017. Anul se-nnoieste, așa că, va invităm să încheiem această perioadă, pe calea undelor, la Radio România Antena Satelor.

Răsfoim cartea radiofonică “De prin lume adunate”.

Curiozități de tot felul despre care n-am fi crezut că sunt adevărate și o mulțime de lucruri necunoscute, le vom aduna, de la ora 09:05.

Cu Liliana Cristea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

23
Decembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Cunoașterea trebuie să facă parte integrantă din ființa umană.

Cu cât știm mai multe , cu atât evoluăm. Sunt însă și păreri conform cărora evoluția omului prin cunoaștere avansată și crearea de inteligență artificială , de exemplu, poate aduce prejudicii speciei umane.Viitorul va decide dacă va fi așa sau nu.

Astăzi, noi căutăm pentru îmbunătățirea cunoștințelor și stimularea curiozității cele mai inedite informații din lumea largă. Și, pentru că suntem în așteptarea Craciunului, o să aducem și unele știri legate de aceasta perioadă, de obiceiurile din alte țări.

Omul încearcă să facă plantele să lumineze în noapte, astfel încât să nu mai consume atâta energie electrică. Așadar, în viitor am putea citi la lumina plantelor.

Mai sunt oamenii de folos, conform revoluţiei digitale? De exemplu: angajații băncilor din Suedia vor fi înlocuiți cu roboți. Avem deci, un răspuns?

Vine revoluţia în viaţa noastră de zi cu zi. În viitor bidonul de plastic "îşi va da seama" că rămâne fără detergent, și se va lega automat, wireless la internet pentru a comanda un nou detergent. Și încă o știre: în Japonia a fost creată sticla care este capabilă să se refacă după spargere.

Alternăm și cu alte informații: o companie japoneză dorește să proiecteze reclame pe Lună și să creeze o economie spațială, după minarea de aur şi platină din asteroizi; oamenii de știință suedezi au descoperit un nou tip de fulg de zăpadă, în structura sa apare o trompă;o altă descoperire este legată de cea a unui pinguin de mărimea unui om; și luăm în considerare aplicația care ia bani de fiecare dată când omul nu face mişcare,

Vă spunem apoi , cum arată cea mai mică felicitare de Crăciun, creată de cercetătorii din Marea Britanie. 200 de milioane de exemplare încap pe suprafaţa unui timbru postal.

In Germania secolului al 15- lea bradul era impodobit de breslele meșteșugarilor cu diverse lucruri comestibile.

Mai târziu, după izbucnirea primului Război Mondial, în 1914, pomul de Crăciun a început să fie decorat cu elemente patriotice.

Istoricul Peter Knierriem, directorul Muzeului din cadrul Castelului Rochlitz din Saxonia, spune că: "Pe atunci, tot arsenalul folosit de armată se regăsea, în forme miniaturale, agăţat de crengile bradului: aparate de zbor, grenade, vase de război.

Avem si povestea primului SMS trimis cu urarea "Merry Christmas", exact cu 25 de ani în urmă.

Dar și alte elemente, poate nestiute, despre Craciun,sărbătoarea care celebrează data naşterii lui Iisus și care de-a lungul secolelor a devenit o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

Tatiana Mircea vă propune încă o sâmbătă dimineață cu știri interesante. De la ora 09:05.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

16
Decembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

O zi indoliată în care, odată cu moartea regelui Mihai se stinge ultimul monarh domnitor al României.

Astăzi, la „De prin lume adunate”, rememorăm file de istorie despre momentele cheie din viața Majestății Sale.

Parcurgem calatoria noastra radiofonica, cu Trenul Regal, ca sa descoperim lucruri mai puțin știute.

De exemplu, știați că bunicul suveranului a comandat acest tren și a ținut ca un vagon să poarte numele nepotului? S-a întâmplat în 1928.

După 20 de ani, însă, tot Trenul Regal a fost cel care a purtat Familia Regala pe drumul exilului.

Ne întoarcem în trecut, în 1932, pentru a fi alături de Mihai I al României, elev în Clasa Palatină, care a fost gândită de Regele Carol al II-lea pentru a oferi fiului său, cea mai potrivită educație.

Puteţi afla toate acestea şi multe altele, fiind alături de noi pe frecvenţa Antenei Satelor , la o nouă ediţie a emisiunii „De prin lume adunate”.

De la ora 09:05, cu Liliana Cristea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

09
Decembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Obișnuite și nu prea, ciudate si interesante pot fi multe lucruri pe Pământ.

Astăzi, la “De prin lume adunate”, ne vor uimi și deciziile unor oameni de pe Planeta Albastră.

Ne întrebăm cum poate un bărbat să vândă rochia de mireasă a soției sale pentru a-si cumpăra bere și pentru a merge la pește.

Ori omul este prea nefericit și a vrut să se razbune pe momentul în care a spus “DA! ”, ori pasiunile sale sunt mai puternice decât dragostea pentru consoarta sa.

Răspunsul corect îl aflăm în deschiderea ediției.

De la ora 09:05, cu Tatiana Mircea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

02
Decembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Schimbare de anotimp. Calendaristic, a venit Iarna, care a debutat cu o minivacanță de week-end, în care dăm startul la călătoria noastră radiofonică, inedită.

În curând, s-ar putea să ne întâlnim cu extratereștrii. NASA a stabilit data primului contact. Încă puțină răbdare!

Nu vă lăsați influențați de paietele strălucitoare. Greu de crezut, dar existența noastră pe Pământ ar putea fi amenințată de aceste ornamente mici și strălucitoare. Oamenii de știință cer interzicerea lor.

În prezent, se pare că lumina artificială este dușmanul nostru. Potrivit noului atlas mondial al poluării luminoase, publicat în 2016, peste 80% din umanitate trăiește sub un cer inundat de lumină artificială și o treime din populația planetei nu poate vedea niciodată Calea Lactee.

Ce spuneți dacă mergem într-o expediție extraordinară? Ideea o preluăm de la o actriță din Olanda, care a ajuns la Polul Sud, la volanul unui tractor. Asta pare de-a dreptul o aventură!

Nu aveți bani pentru a călători cu metroul? Nu-i nimic, schimbați destinația și mergeți în China. În Beijing plătiți la metrou cu pet-uri.

Se spune că pentru a citi un ziar chinezesc trebuie să cunoşti cel puţin 3.000 de semne. Chiar dacă este destul de dificilă, chineza devine un bun pretext pentru cei din ţările vorbitoare de limba engleză să o învețe.
Nu degeaba copiii miliardarilor lumii o studiază.

La numai o zi după Sărbătoarea Națională a României, mai petrecem la un pahar. Și dacă ținem cont de cea mai nouă teorie a oamenilor de știință, bine ar fi să ocolim ginul. Se pare că iubitorii de băuturi amare sunt psihopați.

Puteţi afla toate acestea şi multe altele pe frecvenţa Antenei Satelor, la o nouă ediţie a emisiunii „De prin lume adunate”.

Cu Liliana Cristea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

[12 3 4 5  >>  

ULTIMELE ŞTIRI

A fost creat iaurtul care poate duce la vindecarea cancerului

Oamenii de ştiinţă din Singapore au descoperit că iaurtul pe bază de broccoli ...

Legumicultorii se modernizează și își încălzesc serele cu energie solară

Legumicultorii care deţin sere şi livrează în timpul iernii legume pe ...

Biroul județean de informare turistică, inaugurat la Sfântul Gheorghe

Un birou judeţean de informare turistică, unde vizitatorii pot găsi ...

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă pe cine a desemnat ca premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, ...

Elevii de la oraş vor învăţa despre importanţa consumului de lactate

Peste 850 de copii din mediul urban vor învăţa până în data ...

Pârtia de schi de la Şugaş Băi a fost redeschisă

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece ...

Adolescenţii care privesc reclame la junk food, mai predispuşi la o alimentaţie nesănătoasă

Adolescenţii care se uită prea mult la reclamele pentru alimente nesănătoase ...

Un dinozaur construit din piese lego la Muzeul Etnografic

O lucrare de mari dimensiuni, construită din piese de Lego şi având ca ...

Concurs pentru adolescenți

Adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi ...

Întâlnire de lucru a conducerii AFIR cu beneficiarii PNDR și autoritățile locale din județul Constanța

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a organizat astăzi, ...

Întâlnire între retaileri și crescătorii de ovine

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, i-a primit la ...

S-au stabilit plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în urma ...

ANOFM: peste 18.000 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Olimpicii din Brăila au fost admiși la universități de top din Europa

Şase olimpici de la Colegiul "Nicolae Bălcescu" din Brăila, elevi în ...

Un nou pod la Brăila

Proiectul Podului de la Brăila are o valoare de aproximativ 500 de milioane ...

REŢETE DE SUFLET

Conopida gratinată, rețetă din meniul regal
De la balurile oficiale ale Curții Regale, care se țineau de două ori pe an, la serbările de binefacere din grădinile
Cârnați mici, rețetă din Manuscrisul brâncovenesc
Chiar daca prin tradiție taiatul porcului este asociat cu ziua de Ignat (pe 20 decembrie), in cele mai multe dintre
Varză cu orez, pentru ziua Sfântului Modest
In calendarul popular, Sfantul Modest (sarbatorit la data de 18 decembrie) este protectorul animalelor, el fiind cel
Ruladă de porc cu carne tocată și o legendă de Ignat
A mai rămas o zi până la 20 decembrie, când este Ignatul și încep a se tăia porcii, după cum cere
Cârnați oltenești, de pregătit în ziua de Ignat
Despre Ignat, o divinitate cu totul aparte în calendarul popular (cinstit la data de 20 decembrie), se pot afla
”Fripturi” de post, aflate dintr-o carte veche
Am descoperit recent o carte de bucate din anii interbelici. Maria Pârvulescu, directoarea revistei „Femeia
Plăcinta de Beliș, ca sub Munții Gilăului
Nu știu, zău, dacă ar trebui să fac un „podium” cu cele mai grozave plăcinte din țară, ce-aș alege?!
Topală albă – o rețetă bistrițeană
În Bistrița și-n împrejurimi, către Maramureș, vei mai întâlni gospodine care n-au uitat rețeta
Lichiu ardelenesc, ca-n cetatea Marii Uniri
Sunt ani buni de când Ziua Națională a României o petrec la Albă Iulia, în locul în care
Salată de pește cu mujdei, pentru Sfântul Andrei
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Nunțile miezului de vară și-o rețetă neobișnuită, de purcel împănat cu boabe de strugure
Exista un moment cu totul special in vara cand nuntile intra intr-o rotire fara sfarsit. Fara sfarsit am spus? Nu, nu
Rețeta de suflet. Firul de indrușaim
Plimbare leneşă pe străzile pieptişe ale Chorei. Peste capetele de ţiglă roşie ale caselor îndesate unele
Rețeta de suflet. Un gând de Înălțare
Pe-acasa pe la noi, in Moldova bunicilor, ziua de Ispas trecea cu oua rosii, cu ceapa si usturoi verde, cu o pulpa de
Rețeta de suflet. Plăcinte coapte în „ler”
În ler – cuptorul tradiţional al moţilor – se fac «şi pânea, şi prăjiturile, şi
Rețeta de suflet. De la „crudivorism” la „raw vegan”
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe
Rețeta de suflet. Poveste de la conac
S-a intamplat sa gasesc intr-o zi, in galantarele unui supermarket, potarnichi. Pasaruici mari abia cat pumnul unui
Rețeta de suflet. Marea bucătărie uitată a Ardealului
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de
In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae"
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte
Rețeta de suflet. O ciorbă și legenda ei
Creatorii de rețete (tradiționale!), ca și creatorii de folclor, nu sunt numai apanajul unui timp care a trecut. Un
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

TRADIŢII

Trecut şi prezent: covoarele anatoliene din Transilvania
ICR New York, în colaborare cu George Washington University Museum - The Textile Museum şi Hajji Baba Society,
Noul Pavilion Muzeal Multicultural de la Muzeul Astra din Sibiu
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat componenta proiectului Patrimoniu Deschis care prevede construcția
Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării
Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania
”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei”
Expoziţia ”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei” se va deschide joi,
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, în municipiul Băileşti
Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” organizează, pe
Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi
Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a ajuns la final
Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a DivanuluiDegustătorilor de Film și Artă Culinară,
Festivalul ,,Tarafuri şi Fanfare
Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează astăzi, cea de-a X-a ediţie a
Târgul Comunităţilor Rurale, editia a III-a
O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a X-a
Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală GRIGORE LEŞE
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
”Face umbră pământului degeaba„
Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic
”Leneșul mai mult aleargă”
Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de
”Hoțul cu un păcat, păgubașul cu mai multe”
Mda! Am citit odată că un asemenea proverb trebuie să-l fi inventat un mare hoț ce s-a pomenit vorbind pentru a se
”Năravul din fire, n-are lecuire”
Da, un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe sau
Nu râvni la bunul altuia
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu
”Mi-am răcit gura de pomană”
Sau, ți-ai răcit gura degeaba, sau și-a răcit gura de pomană, iată vorbe rostite de cei ce vor constata de-alungul
”Când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum”
Nu cunosc vreo vorbă care să mă intrige mai mult ca aceasta! Păi, cum să pot să o accept, așa cum vine ea din
”Când omul cade, îi piere și umbra”
Rostesc vorba aceasta și îmi vine brusc să mă uit în spate, sau în lateral; de mult nu mai știu dacă
”Rău cu rău dar mai rău fără rău”
Păi, da, este un lucru dovedit că trăind lângă un om rău, mult timp, când acesta dispare, toate
”Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”
Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Obiceiuri și tradiții populare de Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștin în data de 6 decembrie. Este considerat unul dintre cei mai
Concert de Colinde bizantine la Istanbul
Primele zile de iarnă aduc la Istanbul două concerte corale de excepţie. Grupul Vlahos, prin susţinerea Comunităţii
Tradiții - Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este INTERZIS să faci aceste lucruri
Ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este socotită în popor drept zi magică. În această zi se
Motivele pentru care colindele ne rămân în minte
Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica
Biciul Sfântului Ilie - tradiții și credințe din mijlocul verii
Despre Sfantul Ilie (pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 20 iulie) se spune ca este singurul care s-a urcat la cer
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare a agriculturii
Pe data de 29 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt
Obicei unic în România de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?
Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi
Rusaliile, un spectacol aparte al obiceiurilor românești
La 50 de zile după Paști se sărbătoreste minunea Pogorării Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena
Pe data de 21 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Constantin și a mamei sale Elena.
Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2017 s-a deschis astăzi la Romexpo
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat organizează, în perioada 8 - 10 decembrie,
Olăritul – meșteșugul tradițional ce se zbate între viață și moarte
Olăritul este un meșteșug tradițional românesc moștenit încă din neolitic, prin care pământul, apa și
Ceramica de Horezu, marcă identitară a românilor
Un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femeile din partea de nord a judeţului
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA
În luna iunie a anului trecut, două mori din patrimoniul Muzeului ASTRA, una de apă şi alta pe tracţiune
Micii mari meşteşugari din nou la Sibiu!
În perioada 29 iulie - 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de aXX-a
Semne în lemn de Maramureș
Cadre pentru ușă, poartă, fereastră. Mii de troițe din lemn. Mult lemn. Pentru o viață și pentru mai multe vieți.
„Stuful românesc e beton”... pentru constructorii de case din Europa
Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa. In anul 1991 a dobândit recunoașterea
Mobilă pentru totdeauna
Meșterii satului de odinioară creau obiectele necesare gospodăriilor sătești. Fiecare obiect poartă denumiri arhaice de
Civilizaţia rurală a lemnului
Lazile de zestre, dulapurile, blidarele, culmile de pat etc., aceste obiecte pline de farmec si mister, realizate de
Ţesutul, artă şi meşteşug
Fragmente de tesaturi au fost descoperite datand inca din epoca bronzului pe teritoriul tarii noastre, mai precis
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10