18
Noiembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Se pare că pământul este plin de diamante.

Dacă sunteți amatori de călătorii, va fi o plăcere să mergeți din China în America, în doar 14 minute. Asta, numai daca veți alege aeronava hipersonică, ce poate atinge 12 kilometri pe secundă.

Și pentru că americanii vor să fie cu un pas în fața tuturor, iată ce intenționează să facă. Armata SUA vrea să-și protejeze soldații cu veste antiglonț din pânză de păianjen.

Credeați că vampirii nu există? Nu este o glumă proastă, vampirii chiar există printre noi, și au aceleași apucături din filme. De fapt, este vorba despre o tulburare psihică pe fondul căreia a apărut dependenţa de sânge. Asta chiar n-o știam, medicii turci au descoperit-o.

Ați vrea să trăiți peste 100 de ani? Unii dau vina pe haine, pretinzând că, dacă am trăi goi, am fi longevivi.

Indiferent cât de lungă e o viaţă de om, s-a demonstrat că dispoziţia se poate transmite de la persoană la persoană. Atât stările de tristețe, cât și de fericire sunt molipsitoare.

Dacă avem noroc, poate ajungem în ţara unde se fac cele mai ciudate operații estetice. Japonia și Turcia sunt printre favorite. Vreți un implant de mustață sau „gropițe în obraji”? Se rezolvă.

Și următoarea veste e ştiinţă, nu fantezie! A apărut parfumul cu miros de … frică.

Se pare că zâmbetul Giocondei lui Da Vinci, nu mai este faimos. Sub portretul enigmatic al Giocondei se află un alt portret care reprezintă tot o femeie, însă, nu surâde.

Așa că, la drum … De la ora 09:05, cu Liliana Cristea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

11
Noiembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Premierele, dar și unicitatea situațiilor în care sunt puși oamenii și animalele se vor dezvălui astăzi rând, pe rând la “De prin lume adunate “.

Lumea înregistrează o premieră ducând la următorul pas recunoașterea si acordarea rezidenței inteligenței artificiale.

O aplicație, cu numele Shibuya Mirai, este programată ca fiind un băiat de șapte ani și care poate avea conversații cu utilizatorii. Până aici nimic extraordinar, dar Tokyo, capitala Japoniei i-a acordat dreptul de rezidență în oraș, precum unui om. Cât de straniu!

Și încă o informație desprinsă parcă din filmele SF: inteligența artificială (denumită AL) dezvoltată de Google a reușit să se creeze pe sine și asta nu este tot. Ce legătură au rețelele neurale cu inteligența artificială o să aflați la momentul oportun.

Câteodată parcă am călători în cele mai izolate locuri de pe Terra pentru a fi departe de tehnologie și zgomot.

Unele dintre ele se află la capătul Pământului, în timp ce altele se găsesc în locuri în care simpla intenţie de a ajunge este sinonimă cu o aventură extremă. Astazi, pe calea, undelor ne oprim în șase asemenea locații.

Animalele au fost adevărații pionieri ai cuceririi spatiului extraterestru. Va spunem cine si cum a ajuns pentru prima data în afara Terrei.

Și tot despre descoperiri: un om de știința din Bulgaria a găsit o o creatură necunoscută până în prezent, care seamănă cu o insectă, dar de fapt este o artropodă cu şase picioare, ceva de genul miriapodă, iar în Thailanda s-a născut o broască ţestoasă mutant cu două capete.

Trecem apoi la alte trăznăi: doctorii anunță că bărbații vor putea să nască copii, o dispută conjugală a determinat aterizarea neprogramată a unui avion al companiei Qatar Airways, o femeie a profitat de starea de somnolență a sotului său și i-a deblocat telefonul protejat de amprenta acestuia, aventura extraconjuglă a ieșit la iveală și femeia înfuriată a adus sotul și avionul la sol.

Adunăm cu grijă alte știri ce pot descreții frunțile oamenilor sâmbăta dimineață. Aflați că iubitori de cuburi pot fi cazați gratuit într-o clădire realizată din Lego.

Cred că putem să le facem “prietenilor ” o surpriză și să le oferim o noapte de cazare într-un pat din LEGO.

Vă mai spunem că: un afacerist chinez a dorit să impresioneze și a dat 7600 de lire pe un pahar de whisky şi a aflat că este fals, antreprenorii din Turcia au creat cafeaua din măsline, un pensionar din Germania a confundat un dovlecel cu o bombă (în realitate chiar era o legumă simplă) și că oile pot recunoaște fețe umane familiare.

Doar la “De prin lume adunate“, de la ora 9.00 la ora 11.00, realitatea aduce zâmbete și uimire, ideile năstrușnice și faptele ciudate trezesc firori reci pe șira spinarii oamenilor, coloană vertebrală ce ar trebui să fie verticală pentru un viitor asigurat omenirii pe Terra.

Alături de Tatiana Mircea.

 

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

04
Noiembrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Iată-ne în plină Toamnă!... Cel puțin din punct de vedere calendaristic. Nu începem să vorbim despre natură, așa cum ar trebui, ci despre înălțimi. La întrebarea care este cel mai înalt munte din lume? Toţi veți răspunde Everest, dar acest lucru pare să nu fie tocmai adevărat.

Și Luna se vinde uneori. Dacă sunteți interesați, îl puteți contacta pe americanul Dennis Hope pentru a vă asigura o parcelă pe un spaţiu extraterestru.

Toți tremurăm atunci când auzim despre cutremure. Acum, geologii ne avertizează că unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă.

Să știți că nu numai vulcanii pot cutremura pământul. În timpul unui meci de fotbal american, suporterii au făcut atât de mult zgomot încât au provocat o activitate seismică echivalentă cu cea a unui micro-cutremur.

Tot umblând de colo-acolo, poate ne gândim și la „sufletul pereche” pe care îl căutăm o viață. Dar mai bine aflăm ce spune știința.

Și dacă ar fi să ne luăm tot după cercetători, coeficientul de inteligenţă a scăzut cu 14 puncte în ultimul secol. Cu alte cuvinte, oamenii devin tot mai prosti.

Însă numai în Japonia există un serviciu de îmbrăţişări contra cost pentru femeile singure. Rețineti că este doar o afacere.

V-ați dori să fiți răpiți? Dacă vreți să trăiți această experiență, ei bine, în Franţa este locul în care această senzație poate deveni realitate.

Și acum la drum ... pe calea undelor. La Radio România Antena Satelor!

De la ora 09:05, cu LILIANA CRISTEA

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

28
Octombrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Obișnuite și nu prea, ciudate si interesante pot fi multe lucruri pe Pământ. Astăzi ne vor uimi și deciziile unor oameni de pe Planeta Albastră.

Ne întrebăm cum poate un bărbat să vândă rochia de mireasă a soției sale pentru a-si cumpăra bere și pentru a merge la pește.

Ori omul este prea nefericit și a vrut să se razbune pe momentul în care a spus “DA! ”, ori pasiunile sale sunt mai puternice decât dragostea pentru consoarta sa. Raspunsul corect îl aflăm în deschiderea ediției.

Ne emoționăm apoi la gesturile făcute de bulgarii care își doresc să promoveze rata natalității. 1.000 de nou- născuți au fost botezați în aceeași zi. Bravo lor, parinților, nașilor și preoților!

Trecem brusc la o știre menită să ne dea fiori pe șira spinării. Putem să aruncăm o privire în interiorul corpului nostru , doar îmbracând un tricou.

Și despre dinți o să vorbim; doi la număr, fosilizați. Ei datează din urmă cu 9,7 milioane de ani și ar putea “rescrie” istoria omului. Ce interesant!

Revenind în zilele noastre, ne oprim asupra unei creații neobișnuite. Savanții au creat pielea flexibilă, care vor da roboților simțul tactil.

La rubrica: Știați că? O să pendulăm între cele mai pitice și cele mai uriașe animale, păsări, insecte.

O nouă teorie apoi, a fericirii. Teoria fericirii a lui Albert Einstein. O teorie scrisă pe două bilete într-un hotel din Tokyo.

Păstrăm personalitatea celui care ne-a formulat teoria relativității. Vă propun un documentar despre geniul și poznașul om de știință.

În partea a doua a emisiunii o să demonstrăm că buna dispoziție este molipsitoare, că recunoașterea facială nu este o chestiune SF, aducem și câteva invenții ciudate (costumul de baie din lemn, căruciorul rezistent la gaze, cada motorizată). Nu o să ratăm alimentele inventate din greșeală.

Acestea si multe alte lucruri uimitoare speram să vă facă dimineața de sâmbătă, diferită.

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, de la ora 09:05. Împreună cu Tatiana Mircea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

21
Octombrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Este sâmbătă dimineața, lăsați radioul deschis pe Antena Satelor, căci aveți multe de aflat...

Oamenii se bat pentru nisip. După apă, nisipul este cea mai folosită resursă naturală.

Nu vă panicați, atunci când vine vorba despre cutremure. Există un ciment, care se comportă precum oțelul și, spre deosebire de cimentul tradițional, ne-ar putea salva viața în caz de cutremure. Poate fi o soluție și pentru România.

Nu mai contează capacitatea intelectuală a unei persoane. Inteligența noastră poate fi schimbată prin folosirea electroșocurilor.

E dovedit științific: dacă vi se face pielea de găină, atunci când ascultați muzică, aveți un creier special.

Iar dacă aveți 42 de euro în buzunar, puteți să vă relaxați la o ședință de masaj “tui na” și, astfel, o cunoașteți pe Emma - robotul care face această tehnică de masajoterapie. Am auzit că își face bine datoria.

Poate vi se pare amuzant subiectul următor, dar unii oameni sunt alergici la fitness, la exercițiu fizic. Nimeni nu știe cu siguranță, de ce.

Chiar si vorbind la telefon, se poate afla daca sunteți o persoană de încredere. Ceva în voce vă dă de gol, Doar vocile melodioase inspiră încredere. Dacă o aveți, sunteți norocoși!

Ce ziceți de o invitație la cafea? Însă una inedită … cafeaua cu usturoi.
Nu are un miros urât, nu vă miroase urât gura, și este indicată și celor care evită consumul, din motive de sănătate.
Cafeaua care are drept principal ingredient usturoiul se comercializează déjà în Japonia.

Despre toate acestea și multe alte curiozităţi, aflați, de la ora 09.00, în emisiunea „De prin lume adunate”, realizată de LILIANA CRISTEA.

Vă aşteptăm pe frecvenţele postului nostru de radio!

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

14
Octombrie
2017

De prin lume adunate

De prin lume adunate

Ce le mai trece unora prin minte și nouă să ne închipuim că ne luăm după ei!

Să notăm că din piscină ”aterizăm“ direct în avion. Ne îmbarcăm. O ofertă interesantă din Republica Dominicană vine să tenteze oamenii care călătoresc cu avionul.

Aeroportul Punta Cana Internațional anunță că din decembrie 2017 pasagerii vor putea aștepta avionul într-o piscină panoramică, cu vedere la pistă. Probabil că însoțitoarele de bord vor distribui la îmbarcare halate de baie si prosoape.

Să rămânem mai bine la sol pentru a constata că unora le place să fie în aer…cu mințile. Un "călător în timp" nu a reuşit să-şi salveze concetăţenii de extratereştri.

Poliția din orașul american Casper, Wyoming, s-a confruntat cu un caz cel puţin bizar: nu a permis unui "călător în timp", aflat în stare de ebrietate, să-şi salveze concetățenii de invazia iminentă a extratereştrilor.

Bryant Johnson, căci despre el este vorba, le-a spus polițiștilor că extratereștrii i- au injectat alcool în trup și l-au instalat într-un scaun special de lansare, trimițându-l cu un an mai devreme pe Pământ decât își programase el, cu scopul de a-i anunța pe orășeni că în anul 2018 extratereștrii îi vor invada.

Să părăsim atunci America pentru Europa de Vest, de fapt pentru Irlanda. Mergem la vânătoare de fantome.

O şcoală din localitatea Cork caută de urgenţă vânători de spirite. Anunțul bizar a fost postat pe internet. Ce a stat la baza acestuia vă spunem azi.

Știm despre britanici că sunt mari consumatori de ceai, dar parcă nu atât de pătimași să își schimbe numele în onoara ceaiurilor favorite. Cum ar fi în Romania să te numești Popescu Coada Șoricelului sau Bibescu Cozi de Cireșe sau Mărculescu Coadă de Cal? Cel puțin bizar.

O să ne placă foarte mult astăzi în Elveția. Oamenii de ştiinţă elveţieni au găsit aur într-un loc cu totul neaşteptat: în canalizarea şi în instalaţiile de epurare a apei uzate din această ţară, scrie CNN.

Părăsim repejor, totuși, țara foarte bogată, nu de alta dar strălucirea să nu ne ia mințile.

Cercetătorii americani au făcut un pas înainte spre controlul minții. Un studiu inedit demonstrează că celulele nervoase pot fi controlate cu ajutorul câmpului magnetic.

Studiul are ca miză întelegerea condițiilor neurologice în cazul unor boli.

Însă miza noastră la “De prin lume adunate” este să reușim să vă facem sâmbăta plăcută și mult diferită de celelalte zile ale săptămânii. Să sperăm că reușim și astăzi!

De la ora 09:05, împreună cu Tatiana Mircea.

Categoria: Promo Emisiuni, De prin lume adunate

[12 3 4 5  >>  

ULTIMELE ŞTIRI

Caravana “Alege oaia!” ajunge, în acest week-end, la Sibiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se va afla ...

Date uimitoare despre cânepă: Semințele acesteia pot pune capăt foametei mondiale

Cânepa are peste 25.000 de utilizări: de la alimente, vopsele şi ...

Sălăjenii dau dovadă de spirit civic și returnează banii uitați la bancomat

O sumă de bani deloc de neglijat, uitată lângă un bancomat, dar şi două ...

Someşul Mare mai "bogat" în peşti

După ce ani de zile apele curgătoare din judeţul Bistriţa - Năsăud au fost de-a ...

Vacanțe cu reduceri de până la 50%

Începând de astăzi, în cadrul Târgului de Turism al ...

O nouă ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului românesc

O nouă ediţie a Festivalului de interpretare a cântecului românesc ...

Sprijin de peste 100 milioane de euro pentru zootehnie

Guvernul a aprobat astăzi plăți pentru ajutoare în agricultură în ...

Fii primul la curent cu noutățile!

Radio România Antena Satelor îți oferă informația proaspătă, ...

ANOFM: astăzi sunt oferite peste 28.000 de locuri de muncă

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Ziua Națională fără Tutun este serbată la Iași

Direcţia de Sănătate Publică Iasi, în parteneriat cu Centrul de ...

Burse pentru elevi, studenţi şi doctoranzi din întreaga ţară

Un număr de 34 de burse pentru elevi, studenţi şi doctoranzi din întreaga ...

ANSVSA: nu există consecințe negative ale consumului de citrice

Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public privind prezența ...

Ursul care dă târcoale cabanei Postăvarul devine periculos

Ursul care dă târcoale cabanei Postăvarul de mai bine de două ...

Legea Educaţiei din Ucraina creează îngrijorarea în rândul etnicilor români

Legea Educaţiei din Ucraina care limitează dreptul comunităţilor de a studia ...

Apa potabilă este în pericol. De vină sunt nitrații proveniţi de la fertilizatorii din agricultură

Un studiu global avertizează că nitraţii proveniţi de la fertilizatorii din ...

REŢETE DE SUFLET

Cartofi cu usturoi la cuptor
Dumnezeu a dat libertate oamenilor sa manance orice. In cele din urma, credinciosii au ajuns sa tina post. Să ne
Zamă de găină, pentru Lăsatul Secului
Sinodul din Constantinopol, ținut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi a uniformizat
Supă-cremă de legume, pentru prima zi de Post
Postul de bucate, fara post de pacate, nu poate avea o semnificatie spirituala. Postul crestin isi atinge tinta doar
Castraveți murați, ca la Slănic Prahova
Ardelean prin nascare, prahovean prin adoptie, inginerul Adrian Sarmasi, de la Salina Slanic Prahova, ne spune ca
Turtă de praz, rețetă oltenească de intrat în Rai
Se zice că o dată se duse un oltean la Poarta Raiului și era obiceiul pe atunci că cine venea în Rai să aducă și
Pastramă de porc cu varză, pentru ziua Sfinților Arhangheli
O poveste populară spune că demult tare, oamenii aflaseră când avea să le vină sorocul, să moară, așa că nimeni
Supă de apă fiartă - rețeta lui Constantin Bacalbașa
La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era
Ruladă de ghebe cu cașcaval de Penteleu
N-am ostenit să ne minunăm de cât de inventiv este românul (românul simplu, omul pentru care gătitul
Păstrăv în blană de sare, ca-n Mușcel
La numai o azvârlitură de băț de Câmpulung Mușcel cum iei drumul spre Bughea și Albești, intri pe valea cea
Sarmale cu fasole boabe, ca pe valea Brătcuței
Ei, dragii mei, am descoperit într-o vară, într-un sat de sub Ceahlău, rețeta de sarmale învelite
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Nunțile miezului de vară și-o rețetă neobișnuită, de purcel împănat cu boabe de strugure
Exista un moment cu totul special in vara cand nuntile intra intr-o rotire fara sfarsit. Fara sfarsit am spus? Nu, nu
Rețeta de suflet. Firul de indrușaim
Plimbare leneşă pe străzile pieptişe ale Chorei. Peste capetele de ţiglă roşie ale caselor îndesate unele
Rețeta de suflet. Un gând de Înălțare
Pe-acasa pe la noi, in Moldova bunicilor, ziua de Ispas trecea cu oua rosii, cu ceapa si usturoi verde, cu o pulpa de
Rețeta de suflet. Plăcinte coapte în „ler”
În ler – cuptorul tradiţional al moţilor – se fac «şi pânea, şi prăjiturile, şi
Rețeta de suflet. De la „crudivorism” la „raw vegan”
Cine îşi imaginează că dieta vegană fără foc (raw vegan) este o invenţie – şi o cucerire - a timpului pe
Rețeta de suflet. Poveste de la conac
S-a intamplat sa gasesc intr-o zi, in galantarele unui supermarket, potarnichi. Pasaruici mari abia cat pumnul unui
Rețeta de suflet. Marea bucătărie uitată a Ardealului
Gastronomia Ardealului a fost, în istorie, unul dintre marile câştiguri ale artei culinare. Ceea ce avem de
In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae"
Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte
Rețeta de suflet. O ciorbă și legenda ei
Creatorii de rețete (tradiționale!), ca și creatorii de folclor, nu sunt numai apanajul unui timp care a trecut. Un
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

TRADIŢII

Olăritul – meșteșugul tradițional ce se zbate între viață și moarte
Olăritul este un meșteșug tradițional românesc moștenit încă din neolitic, prin care pământul, apa și
Ceramica de Horezu, marcă identitară a românilor
Un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femeile din partea de nord a judeţului
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA
În luna iunie a anului trecut, două mori din patrimoniul Muzeului ASTRA, una de apă şi alta pe tracţiune
Micii mari meşteşugari din nou la Sibiu!
În perioada 29 iulie - 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de aXX-a
Semne în lemn de Maramureș
Cadre pentru ușă, poartă, fereastră. Mii de troițe din lemn. Mult lemn. Pentru o viață și pentru mai multe vieți.
„Stuful românesc e beton”... pentru constructorii de case din Europa
Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa. In anul 1991 a dobândit recunoașterea
Mobilă pentru totdeauna
Meșterii satului de odinioară creau obiectele necesare gospodăriilor sătești. Fiecare obiect poartă denumiri arhaice de
Civilizaţia rurală a lemnului
Lazile de zestre, dulapurile, blidarele, culmile de pat etc., aceste obiecte pline de farmec si mister, realizate de
Ţesutul, artă şi meşteşug
Fragmente de tesaturi au fost descoperite datand inca din epoca bronzului pe teritoriul tarii noastre, mai precis
Să învârtim iar roata olarului
Olaritul reprezinta o indeletnicire pe care noi romanii o mostenim din adancul timpurilor, de la indepartatii nostri
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
”Face umbră pământului degeaba„
Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic
”Leneșul mai mult aleargă”
Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de
”Hoțul cu un păcat, păgubașul cu mai multe”
Mda! Am citit odată că un asemenea proverb trebuie să-l fi inventat un mare hoț ce s-a pomenit vorbind pentru a se
”Năravul din fire, n-are lecuire”
Da, un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe sau
Nu râvni la bunul altuia
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu
”Mi-am răcit gura de pomană”
Sau, ți-ai răcit gura degeaba, sau și-a răcit gura de pomană, iată vorbe rostite de cei ce vor constata de-alungul
”Când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum”
Nu cunosc vreo vorbă care să mă intrige mai mult ca aceasta! Păi, cum să pot să o accept, așa cum vine ea din
”Când omul cade, îi piere și umbra”
Rostesc vorba aceasta și îmi vine brusc să mă uit în spate, sau în lateral; de mult nu mai știu dacă
”Rău cu rău dar mai rău fără rău”
Păi, da, este un lucru dovedit că trăind lângă un om rău, mult timp, când acesta dispare, toate
”Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”
Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Motivele pentru care colindele ne rămân în minte
Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica
Biciul Sfântului Ilie - tradiții și credințe din mijlocul verii
Despre Sfantul Ilie (pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 20 iulie) se spune ca este singurul care s-a urcat la cer
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare a agriculturii
Pe data de 29 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt
Obicei unic în România de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?
Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi
Rusaliile, un spectacol aparte al obiceiurilor românești
La 50 de zile după Paști se sărbătoreste minunea Pogorării Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena
Pe data de 21 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Constantin și a mamei sale Elena.
Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El
Săptămâna Patimilor
Acestea sunt ultimele zile din Postul Paștelui, iar creștinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârșitul vieții
Lăzărelul, sâmbăta învierii lui Lazăr
Săptămâna dinaintea Floriilor este numită „a Floriilor”, ziua cand florile, plantele de orice fel
Floriile, sărbătoarea Renașterii
De Florii, una dintre marile sărbători ale lumii creștine, elementele creștine și precreștine se îmbină în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Trecut şi prezent: covoarele anatoliene din Transilvania
ICR New York, în colaborare cu George Washington University Museum - The Textile Museum şi Hajji Baba Society,
Noul Pavilion Muzeal Multicultural de la Muzeul Astra din Sibiu
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat componenta proiectului Patrimoniu Deschis care prevede construcția
Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării
Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania
”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei”
Expoziţia ”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei” se va deschide joi,
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, în municipiul Băileşti
Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” organizează, pe
Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi
Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a ajuns la final
Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a DivanuluiDegustătorilor de Film și Artă Culinară,
Festivalul ,,Tarafuri şi Fanfare
Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează astăzi, cea de-a X-a ediţie a
Târgul Comunităţilor Rurale, editia a III-a
O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a X-a
Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală GRIGORE LEŞE
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10