Dobrița, satul care a fost 18 zile capitala României, onorează memoria Regelui Mihai

Dacă întrebi orice român care este capitala țării, ți se va indica, fără ezitare, Bucureștiul. Dar știți că, uneori, contextul istoric a făcut ca până și sate ascunse de lume sau târguri prăfuite să ajungă să capete acest statut? În primul război mondial, a fost târgul Mihăilești din Botoșani. În cel de-al doilea mare război, satul Dobrița, din Gorj. Aici Regele Mihai I a locuit timp de 18 zile, după arestarea lui Antonescu și întoarcerea armelor - practic, după ce gestul său istoric din 23 august 1944 a schimbat întreaga configurație a conflagrației mondiale.

Miercuri, 6 decembrie, primarul comunei Runcu, din Gorj, Adi Câmpeanu, a anunțat că una dintre străzile satului aparținător Dobrița va purta numele Regelui Mihai I. Acest lucru se întâmplă pentru că, stabilindu-și centrul de comandă în satul de lângă Cheile Sohodolului, imediat după arestarea mareșalului Ion Antonescu, Regele ridica Dobrița la statutul de capitală a țării. Fie și numai pentru cele două săptămâni și jumătate cât a locuit aici și și-a exercitat din acest loc prerogativele de șef al statului...

Despre acest moment din istoria satului Dobrița vom relata în continuare.

Regele Mihai I și suita sa au ajuns la Dobrița imediat după 23 august, după arestarea lui Antonescu. Era întâi de toate o măsură de protecție a suveranului, pentru că se așteptau represalii asupra Bucureștiului, din partea nemților, după întoarcerea armelor. Ceea ce dealtfel s-a și întâmplat, pentru că Palatul Regal și mai ales aripa în care se aflau apartamentele regale a fost ținta bombardierelor inamice. 

Capitala din Gorj

După ce postul național de radio a transmis comunicatul către țară al Regelui Mihai, la 23 august 1944, acesta s-a îmbarcat în mașina pe care o conducea el însuși și, împreună cu membri importanți ai consiliului, s-a refugiat în satul de sub munte, de unde a continuat să ia decizii importante pentru acel moment pe care îl traversa țara. „Mihai, regele, el era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. Cine putea să spună că noi suntem capitala României” - declara într-un interviu acordat Digi24 în 2013 octogenarul Nicolae Săvulescu, originar din Dobrița. Într-un alt interviu, dat în 2016 TVR, același bătrân povestea: „Regele se plimba de multe ori pe uliţele satului şi cu motocicleta, şi pe jos. Îi plăcea să stea de vorbă cu oamenii şi le dădea bomboane copiilor. Era un tânăr de treabă. Odată s-a răsturnat cu motocicleta şi s-a lovit la cap. Au venit atunci foarte mulţi medici.”

Regele și suita sa au fost găzduiți, până pe 10 septembrie 1944, în conacul colonelului Petrică Popescu. Locul îi fusese recomandat suveranului de generalul Constantin Sănătescu (el însuși gorjan), care era prieten cu colonelul. Sănătescu, după cum știm, fusese implicat activ în arestarea mareșalului Antonescu și se angajase să asigure viața regelui în acele momente. De altfel, în preajma Majestății Sale s-au aflat în toate aceste zile militari români care aveau ca misiune siguranța tânărului monarh al României. Speculațiile cum că Sănătescu ar fi fost omul rușilor și că misiunea lui era de a-l preda, la nevoie, pe Rege sovieticilor nu-și au rostul aici. E mai sigur că generalul, un excelent strateg, a înțeles cât de importantă era viața celui care era capul țării, iar satul Dobrița a fost ales, între altele, și pentru că în apropiere se afla un aerodrom de unde, la nevoie, regele putea fi evacuat. Mai mult decât atât, tot în județul Gorj, într-o peșteră de lângă Mănăstirea Tismana, avea să fie adăpostit timp de trei ani (1944-1947) și tezaurul României, peste 200 de tone de aur (tot aici era ascuns și tezaurul Poloniei). Gorjul era, în acele zile, inima țării.

În cele 18 zile cât a stat la Dobrița, Regele Mihai nu s-a ascuns, ci a făcut tot posibilul pentru a fi la curent cu mersul războiului. Mai mult decât atât, obișnuia să se deplaseze el însuși, cu mașina sau cu motocicleta, pentru a verifica dispozitivele militare.

Vecini cu Regele

În ultimul deceniu, mai ales după vizita pe care Regele Mihai I a făcut-o, în 2007, în satul în care a locuit 18 zile, presa a strâns mărturii de la localnicii care au avut prilejul să fie „vecini cu Regele”. Fie chiar și pentru un răstimp atât de scurt. Spicuim și noi aici câteva mărturii, cu regretul că unii dintre cei pe care-i vom evoca nu mai sunt nici ei printre noi. 

Grigore Catană, veteran de război - avea să se afle pe câmpul de luptă în ultimele și cele mai grele luni ale conflagrației - declara pentru publicația gorjeană „Pandurul”: „Când treceau copiii la școală se uitau prin gard și spuneau „uite regele nostru”. El se ducea atunci, cumpăra bomboane și le oferea copiilor. Nu știa nimeni cum a venit și când a venit. Ne-am trezit dimineața că tot satul era înconjurat de armată, iar regele făcea deplasări prin sat și împrejurimi numai cu motocicleta. Îi plăcea să meargă mult și în special pe Cheile Sohodolului. Îmi aduc aminte că a mers odată până aproape de Câmpul lui Neag. Prezența sa aici a făcut din Dobrița capitala Regatului, iar pentru asta am fost și sunt foarte mândru. Îmi aduc aminte că l-a chemat cineva în curte să mănânce și s-a așezat fără probleme. A rupt din mămăligă, din brânza care era pusă pe masă și i-a plăcut tare mult. Dar cum a venit, așa a și plecat. Într-o dimineață ne-am trezit că armata nu mai era, iar conacul a rămas gol”.

N-a trecut mult și Grigore Catană avea să înfrunte dușmanul, cu arma în mână. Zilele acelea în care Regele îi transformaseră satul în capitala țării probabil că i-au fost imbold pe câmpul de luptă.

Ceva mai tânăr decât megieșul său, Achim Pisc e acum octogenar. Anul 1944 îl găsise un băetan mai răsărit, care ieșea cu vitele satului la păscut. La marginea islazului l-a întâlnit și el pe Regele Mihai și, chiar dacă întâlnirea asta l-a „usturat” nițel, acum e o amintire prețioasă, de spus nepoților. Și jurnaliștilor. „Regele se plimba pe la marginea satului și mergea să verifice dispozitivele militarilor. Eu eram cu vitele la păscut și la un moment dat, în apropierea mea, i s-a stricat motocicleta. M-a chemat să îi țin de ea, dar era prea grea și mi-a scapat. Era o namilă de motocicletă și nu am putut s-o țin. Ca să nu cadă pe mine, m-am ferit și i-am dat drumul. Atunci mi-a dat două palme așa, ca la Poliție, după care a reparat-o și a plecat mai departe. Vă dați seama că nu m-am supărat. Eu am rămas mai departe cu vacile și acum pot să povestesc oricum cu zâmbetul pe buze ce s-a întâmplat. Era un om bun, pe care tot satul îl iubea și îl respecta. Era regele nostru, ăsta a fost Mihai pentru noi”. În sufletul său, bătrânul poate a regretat că, în 2007, când regele s-a întors în sat pentru câteva ceasuri, nu a apucat să-i aducă aminte de ziua aceea în care un adolescent și un tânăr monarh s-au privit ochi în ochi. Dar nici n-ar fi știut cum să-i istorisească întâmplarea aceea...

Mai sunt și alți bătrâni care-și amintesc de timpul petrecut de Regele Mihai în satul lor. Victoria Gangioveanu, de exemplu, care în 1944 avea doar 8 ani. Casa părintească a femeii e și acum peste drum de conacul colonelului Petrică Popescu, iar copila îl privea în fiecare zi cu ochi mari pe tânărul în uniformă militară în mâinile căruia erau destinele unei țări. Iar dacă în perioada comunistă nu prea se lăsa îndemnată să vorbească despre cele 18 zile din 1944, după Revoluție amintirile au năvălit.

Un muzeu pentru Regele Mihai I

Spuneam că autoritățile din comuna Runcu anunțau că o stradă din satul Dobrița va purta numele Regelui Mihai I. Nu este singurul demers făcut de primarul Adi Câmpeanu în memoria fostului suveran al României. La Dobrița va fi amenajat și un muzeu, chiar în casa în care Regele Mihai și Regina-mamă Elena au locuit în anul 1944. „Există încă obiecte din vremea respectivă, chiar şi patul în care a dormit Regele Mihai I. Vor fi folosite toate şi puse în valoare. Mihai I a locuit în comuna noastră câteva săptămâni şi participa la evenimentele satului Dobriţa. Vizita şi comunele învecinate. Folosea şi aeroportul militar de la Stăneşti, se plimba cu maşina de teren pe care o avea. Era un pasionat de maşini”, a declarat primarul din Runcu.

Casa colonelului Petrică Popescu, sortită acum a deveni muzeu, a avut un destin zbuciumat, după plecarea Regelui din țară. Naționalizată - ca atâtea alte imobile din România - a fost destinată să devină sediu de CAP, iar pe pământul ofițerului care îl găzduise pe rege s-a înființat o fermă. Timp de aproape patru decenii, s-a căutat cu tot dinadinsul să se șteargă orice urmă a acelor 18 zile din istoria satului Dobrița. Urmașului vechiului proprietar i-a trebuit încă un deceniu pentru ca să reușească să i se restituie conacul și dependințele. A urmat un uriaș efort de restaurare, astfel încât la momentul vizitei sale în sat, Regele Mihai și Regina Ana să regăsească ceva din imaginea anului 1944. Fostul conac devenit ad-hoc reședință regală a fost folosit, în ultimii ani, în scopuri turistice. Ce se va întâmpla de acum înainte cu satul care a fost 18 zile capitala României rămâne să aflăm.

Un text de Simona Lazăr

ULTIMELE ŞTIRI

Moment istoric

Regele Mihai I al României este înmormântat astăzi la ...

Mai multe loturi de autostradă nu vor fi recepționate până la finalul anului

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va recepţiona ...

Intrare libera la Concertul de Crăciun pentru copii, organizat la Sala Radio

Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala ...

Viitorii agronomi fără posibilități vor primi sprijin pentru continuarea studiilor

Veste bună pentru studenții care provin din medii defavorizate. Aceștia vor ...

Încălzirea climatică provocată de oameni, singurul vinovat pentru canicula din 2016

 

Recordul mondial de căldură, canicula din Asia şi apele neobişnuit de ...

Gripa sezonieră provoacă anual circa 650.000 de decese la nivel mondial

Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 şi 646.000 de decese la ...

Peste 200.000 de turiști străini au vizitat, în acest an, Muzeul ASTRA Sibiu

Muzeul ASTRA din Sibiu va depăși până la finalul anului 2017 pragul de ...

ANSVSA: Distribuţia produselor contaminate cu Salmonella s-a făcut către state din Asia şi Africa

Distribuţia laptelui praf pentru bebeluşi contaminat cu Salmonella Enterică s-a ...

Copiii sunt în atenția autorităților locale din Cumpăna, Constanța

Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța, în parteneriat cu Fundaţia ...

Peste 18.500 locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

FOTO: Microbuz răsturnat, două persoane decedate

Microbuzul care s-a răsturnat în această dimineaţă pe DN 15, între ...

Tehnologia digitală se află la ea acasă într-o școală din mediul rural

Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș este singura școală din județ ...

Peste 19 mii de locuri de muncă, vacante la nivel național

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) anunță că sunt ...

Trichinela identificată la porci sacrificați în gospodarii din Bistrița Năsăud

Doi porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile ...

14, 15 și 16 decembrie, decretate zile de doliu național

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe ...

TRADIŢII

Obiceiuri și tradiții populare de Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștin în data de 6 decembrie. Este considerat unul dintre cei mai
Concert de Colinde bizantine la Istanbul
Primele zile de iarnă aduc la Istanbul două concerte corale de excepţie. Grupul Vlahos, prin susţinerea Comunităţii
Tradiții - Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este INTERZIS să faci aceste lucruri
Ziua intrării Maicii Domnului în Biserică este socotită în popor drept zi magică. În această zi se
Motivele pentru care colindele ne rămân în minte
Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica
Biciul Sfântului Ilie - tradiții și credințe din mijlocul verii
Despre Sfantul Ilie (pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 20 iulie) se spune ca este singurul care s-a urcat la cer
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, o sărbătoare a agriculturii
Pe data de 29 iunie, în fiecare an, se sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli sunt
Obicei unic în România de RUSALII: Ce este udatul nevestelor?
Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Rusaliile vor fi
Rusaliile, un spectacol aparte al obiceiurilor românești
La 50 de zile după Paști se sărbătoreste minunea Pogorării Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena
Pe data de 21 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Constantin și a mamei sale Elena.
Sfântul Gheorghe, patronul naturii înverzite
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți în calendarul creștin-ortodox. El
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2017 s-a deschis astăzi la Romexpo
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat organizează, în perioada 8 - 10 decembrie,
Olăritul – meșteșugul tradițional ce se zbate între viață și moarte
Olăritul este un meșteșug tradițional românesc moștenit încă din neolitic, prin care pământul, apa și
Ceramica de Horezu, marcă identitară a românilor
Un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femeile din partea de nord a judeţului
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA
În luna iunie a anului trecut, două mori din patrimoniul Muzeului ASTRA, una de apă şi alta pe tracţiune
Micii mari meşteşugari din nou la Sibiu!
În perioada 29 iulie - 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de aXX-a
Semne în lemn de Maramureș
Cadre pentru ușă, poartă, fereastră. Mii de troițe din lemn. Mult lemn. Pentru o viață și pentru mai multe vieți.
„Stuful românesc e beton”... pentru constructorii de case din Europa
Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa. In anul 1991 a dobândit recunoașterea
Mobilă pentru totdeauna
Meșterii satului de odinioară creau obiectele necesare gospodăriilor sătești. Fiecare obiect poartă denumiri arhaice de
Civilizaţia rurală a lemnului
Lazile de zestre, dulapurile, blidarele, culmile de pat etc., aceste obiecte pline de farmec si mister, realizate de
Ţesutul, artă şi meşteşug
Fragmente de tesaturi au fost descoperite datand inca din epoca bronzului pe teritoriul tarii noastre, mai precis
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
”Face umbră pământului degeaba„
Zicem, câteodată, fiind excesiv de critici la adresa cuiva ce ni se pare că pierde mult timp nefăcând nimic
”Leneșul mai mult aleargă”
Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de
”Hoțul cu un păcat, păgubașul cu mai multe”
Mda! Am citit odată că un asemenea proverb trebuie să-l fi inventat un mare hoț ce s-a pomenit vorbind pentru a se
”Năravul din fire, n-are lecuire”
Da, un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe sau
Nu râvni la bunul altuia
Practic, proverbul acesta, derivă din cea de-a zecea poruncă sfântă și care te îndeamnă... ” Sa nu
”Mi-am răcit gura de pomană”
Sau, ți-ai răcit gura degeaba, sau și-a răcit gura de pomană, iată vorbe rostite de cei ce vor constata de-alungul
”Când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum”
Nu cunosc vreo vorbă care să mă intrige mai mult ca aceasta! Păi, cum să pot să o accept, așa cum vine ea din
”Când omul cade, îi piere și umbra”
Rostesc vorba aceasta și îmi vine brusc să mă uit în spate, sau în lateral; de mult nu mai știu dacă
”Rău cu rău dar mai rău fără rău”
Păi, da, este un lucru dovedit că trăind lângă un om rău, mult timp, când acesta dispare, toate
”Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”
Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Trecut şi prezent: covoarele anatoliene din Transilvania
ICR New York, în colaborare cu George Washington University Museum - The Textile Museum şi Hajji Baba Society,
Noul Pavilion Muzeal Multicultural de la Muzeul Astra din Sibiu
La sfârșitul lunii noiembrie s-a finalizat componenta proiectului Patrimoniu Deschis care prevede construcția
Povestea lăzilor săseşti din Transilvania ajunge în capitala ţării
Fiind gândită de la început ca o expoziţie itinerantăPovestea lăzilor săseşti din Transilvania
”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei”
Expoziţia ”Lada cu zestre. Nunta în tradiţia şi cultura din Nordul Rusiei” se va deschide joi,
Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului”, în municipiul Băileşti
Primăria Municipiului Băileşti, Consiliul Local Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea” organizează, pe
Global Mindscape, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi
Cea de-a şasea ediţie a Divan Film Festival a ajuns la final
Duminică, 30 august, s-a încheiat cea de-a șasea ediție a DivanuluiDegustătorilor de Film și Artă Culinară,
Festivalul ,,Tarafuri şi Fanfare
Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă organizează astăzi, cea de-a X-a ediţie a
Târgul Comunităţilor Rurale, editia a III-a
O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a X-a
Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă şi Asociaţia Culturală GRIGORE LEŞE
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4