-

Ingrijoraţi de efectele negative ireversibile pe care construirea de microhidrocentrale le are asupra ecosistemelor râurilor de munte, ecologiştii vin cu o nouă propunere.

Este vorba de o hartă interactivă, gratuită, precum şi o aplicaţie cu ajutorul căreia toţi iubitorii de natură pot contribui la protejarea râurilor afectate de microhidrocentrale.

Acest instrument a fost creat de organizaţia ecologistă WWF România şi compania ESRI România care avertizează, încă o dată, că aceste amenajări distrug ecosisteme valoroase şi unice din munţi.

Râurile sunt secate şi reduse la un firicel de apă din care viaţa dispare, iar văile verzi de altădată sunt umplute cu mormane de materiale de construcţii şi de ţevi groase de metal. Si asta pentru că, de câţiva ani buni, microhidrocentralele au devenit o formă preferată de investiţie, datorită faptului că sunt finanţate din fonduri europene, iar profitul este destul de ridicat de pe urma certificatelor verzi.

Diana Cosmoiu, Coordonator naţional politici publice la WWF România:

"Decizia noastră de a realiza această harta interactivă a fost aceea de a ilustra impactul amenajărilor hidroenegetice din România asupra râurilor, în special asupra acelora cu o valoare ecologică ridicată. Până în acest moment, nu a existat în spaţiul public un astfel de instrument care este destul de complex din punct de vedere al datelor din spate, dar este şi uşor de utilizat. El suprapune locaţiile acestor hidrocentrale cu ariile naturale protejate şi, totodată, evidenţiază acele sectoare de râuri care sunt valoroase din punct de vedere ecologic la noi în ţară. Sunt puţine râurile care au mai rămas neafectate de hidrocentrale şi de alte tipuri de amenajari. Trebuie ştiut că pe lângă amenajările hidroenergetice există şi amenajări hidrotehnice care regularizează râurile din România şi care afectează foarte mult din punct de vedere ecologic: întrerup conectivitatea, afectează sedimentele dar şi migraţia peştilor."

Citeste continuarea pe Radio Romania International