-

Cum identificăm adevăratele produse lactate tradiționale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Produse oferite consumatorilor drept specialităţi din brânză, dar care erau obţinute din grăsimi hidrogenate. Asta au depistat reprezentanţii Ministerului Agriculturii și ai Protecţiei Consumatorilor.

Controalele au fost făcute în primele două luni din 2019.

Ținând cont de situația de pe piața românească, Radio Antena Satelor cu sprijinul Asociației Pro Consumatori, desfășoară până în data de 30 martie campania media ,,Trăiește natural, mănâncă tradițional!” - o campanie de promovare a produselor tradiționale românești, susținută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cadrul emisiunii Viața la țară, într-o emisiune dedicată acestei campanii, difuzată luni 18 martie, s-a discutat despre produsele lactate și despre modul în care le deosebim pe cele atestate că fiind tradiționale de cele contrafăcute, în studioul emisiunii fiind prezenti Costel Stanciu - președintele Asociației Pro Consumatori si Ionuţ Nica - şef Serviciu Industrie Alimentară în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și reprezentant ANSVSA.

Din dorința de a impresiona cumpărătorul, unii comercianți își vând marfa de proastă calitate sub denumirea de specialitate, așa cum a fost cazul brânzei bulgărești identificată de autorități că ar fi avut în compoziție o cantitate foarte mică de lapte.

Astfel, consumatorii sunt îmbolnăviţi pe banii lor. Plătesc brânză şi mănâncă un fel de margarină pe baza de uleiuri hidrogenate. Un fals care le aduce profit comercianţilor.

Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori susține că pricipalul criteriu de identificare a produselor care nu îndeplinesc cerințele de calitate specifice unui produs tradițional, ar fi prețul. Iar calculele sunt simple, în condițiile în care un kg de brânză poate fi realizat din 7-8 litri de lapte, așa zisele specialități din brânză au un preț pe kilogram de 7-8 lei, ceea ce demonstrează din start falsul produsului.

Producătorii de brânzeturi tradiționale plătesc pentru un litru de lapte, în perioada de iarnă, aproximativ 1,20 de lei.

Ministerul Agriculturii garantează pentru selecția făcută produselor tradiționale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale garantează că produsele tradiționale sunt atent selecționate prin ordinul 724/3013-Registrul național al produselor tradiționale.

Produsele sunt verificate la o perioadă de aproximativ doi ani de instituțiile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii.

Ionuţ Nica - şeful Serviciului Industrie Alimentară din cadrul MADR susține că în prezent pe piața românească sunt 680 de produse tradiționale, din care 145 de lactate, iar județele cu cele mai multe produse lactate atestate ca fiind tradiționale sunt Brașov, Botoșani, Alba și Argeș.

Pentru a se documenta mai bine cu privire la ceea ce consumă, românii au la dispoziție mai multe informații pe site-ul www.apc-românia.ro, cu ajutorul cărora pot face diferența între produsele sănătoase și cele neconforme.

Consumatorul poate fi foarte ușor înșelat în ceea ce privește produsele tradiționale, în condițiile în care producătorii care nu au primit atestare din partea Ministerului Agriculturii pot trece pe produs termenul tradițional.

Diferența este făcută de logo-ul ¨produs tradițional atestat¨, logo ce poate fi găsit și pe site-ul www.apc-românia.ro.

Campania “Trăiește natural, mănâncă tradițional!” demarată de Radio România Antena Satelor continuă cu o nouă dezbatere ce se va desfășura miercuri, 20 martie 2019, de la la 10:05, în cadrul emisiunii "Vrem să știi", în care se va discuta despre sucurile naturale și dulcețurile tradiționale.

Robina Cornaciu, realizatorul emisiunii, îi va avea ca invitați pe Costel Stanciu - președintele Asociației Pro Consumatori România, un reprezentant al MADR si Bibiana Stanciulov - producător al Magiunului de Topoloveni, un produs cu indicație geografică protejată.

Sursa foto: pixabay.com

Citit 1069 ori