-

Află care sunt etapele atestării unui produs tradițional

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru a obține atestarea unui produs tradițional, un producator trebuie, în primul rând, să redacteze un Caiet de Sarcini. Un ghid de completare se află pe site-ul www.madr.ro la Secțiunea Industrie Alimentară – Produse Tradiționale.

Campania "Trăiește natural, mănâncă tradițional!" demarată de Radio România Antena Satelor și susținută de Asociația Pro Consumatori și Ministerul Agriculturii continuă.

Astăzi (22 martie), în cadrul emisiunii Fermier în România de la Radio Antena Satelor, s-a discutat despre produsele tradiționale din carne. Invitați au fost Ionuț Nica – șef Serviciu Industrie Alimentară în Ministerul Agriculturii și Ioan Tătăran – Președintele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Maramureș.

Cele mai multe produse din carne atestate ca fiind tradiționale se găsesc în județul Brașov: 102 produse atestate.

La o distanță considerabilă urmează Buzăul cu 31 de produse și Maramureșul cu 27 de produse tradiționale din carne atestate.

Urmează județele Argeș, Satu Mare, Sălaj și Ilfov care au, în medie, aproximativ 10 produse fiecare.

Cum deosebim produsele tradiționale atestate de restul produselor?

Ionuț Nica spune că un cumpărător ar trebui să verifice, în primul rând, dacă aceste produse au logo-ul "produs tradițional atestat" de Ministerul Agriculturii, un logo colorat și vizibil.

Când un cumpărător achiziționează un produs tradițional atestat, de fapt el cumpără CALITATE.

De ce? Pentru că acest produs a trecut prin etapele atestării, este un produs verificat, a cărui proveniență este cunoscută, este obținut în urma preparării unor materii prime locale.

Vorbind de calitatea unui produs din carne tradițional atestat, Ionuț Nica a dat un exemplu:

"Un kilogram de carne, ca materie primă, conduce la obținerea unui produs final în greutate de 600 – 700 de grame. Pe când, în cazul unui produs industrial, dintr-un kilogram de carne se pot obține 1, 5 – 1,7 kg de produs final".

Ionuț Nica a mai precizat că folosirea unor substanțe de sinteză, a unor aditivi, care ar trebui să apară, conform legii, și pe etichetă, arată faptul că acel produs nu este unul tradițional atestat.

Cele mai cunoscute produse tradiționale din carne atestate sunt cârnații. Dintre aceștia, cei mai cunoscuți cârnați din România sunt cei din județul Buzău și anume: Cârnații de Pleșcoi.

Ionuț Nica crede că în acest an, Cârnații de Pleșcoi vor fi înregistrați și la nivel european ca Indicație Geografică Protejată.

Alte produse tradiționale atestate care au căutare în rândul publicului sunt diferite tipuri de pastramă, slănina afumată, toba sau jumările.

Care sunt etapele de atestare.

Pentru a obține atestarea unui produs tradițional, un producator trebuie, în primul rând, să redacteze un Caiet de Sarcini.

Un ghid de completare se află pe site-ul www.madr.ro la Secțiunea Industrie Alimentară – Produse Tradiționale.
Caietul de Sarcini definește numele produsului, descrierea caracteristicilor produsului, descrierea caracteristicilor materiilor prime și a ingredientelor folosite. Trebuie descrise și metoda de producție, modul de ambalare, elemente care definesc specificitatea produsului.

Important ! Caietul de sarcini va fi însoțit și de buletine de analiză prin care producătorul să demonstreze că ceea ce a trecut în Caietul de Sarcini este respectat. Este vorba de analize fizico-chimice și organoleptice care, de exemplu, arată cantitatea de proteină, umiditatea, cantitatea de sare folosită sau lipsa nitriților din aceste produse.

Caietul de Sarcini va fi depus la Direcția Agricolă Județeană. Caietul va fi analizat iar reprezentanții Direcției vor merge la fața locului pentru a constata veridicitatea informațiilor trecute în Caiet și vor încheia un proces verbal.

Ulterior, documentația va fi trimisă la Ministerul Agriculturii unde va fi analizată și la final, denumirea produsului va fi înregistrată în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

După aceste etape se emite documentul de atestat de producător care este transmis Direcției Agricole Județene. Direcția va informa solicitantul că produsul a fost înregistrat și îi va înmâna acest atestat.

Este obligatoriu ca atesatul de produs traditional să fie afișat la locul de comercializare al produsului tradițional.

Campania "Trăiește natural, mănâncă tradițional!" demarată de Radio România Antena Satelor continuă cu o nouă dezbatere ce se va desfășura luni, 25 martie 2019, de la ora 18, în cadrul emisiunii "Fermier în România".

Tema emisiunii –Produse de panificație preparate după rețete tradiționale. Se va discuta despre modul de producere, modul de distribuire, probleme întâmpinate.
Invitați vor fi Costel Stanciu - Președintele APC România, reprezentant MADR, producător produse de panificație după rețete tradiționale.

Sursa foto: Pixabay

Citit 1034 ori