-

Atestarea conservelor din legume şi fructe

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trăieşte natural, mănâncă tradiţional este îndemnul pe care am încercat să îl transmitem şi astăzi în emisiunea Vrem să ştii.

Bineînţeles oferind şi argumentele care să vă convingă să adoptaţi acest stil de viaţă.După cum ştiţi Radio România Antena Satelor, cu sprijinul Asociaţiei Pro Consumatori din România, desfăşoară până pe 30 martie campania - Trăieşte natural, mănâncă tradiţional! Este şi un demers de promovare a produselor tradiţionale româneşti susţinut de Ministerul Agriculturii. În centrul atenţiei, azi, conservele din legume şi fructe produse după reţete tradiţionale.Ionuţ Nica şef serviciu atestare produse tradiţionale din cadrul Ministerului Agriculturii a readus în atenţia ascultătorilor ce înseamnă produs tradiţional:„ Produsul tradiţional s-a născut din nevoia de continuitate a unui mod natural de hrănire şi din nevoia de păstrare a unor tradiţii pe care producătorii români le-au moştenit de la străbunii lor.

O dată cu momentul aderării la Uniunea Europeană, exista posibilitatea interzicerii sau închiderii a unor unităţi de procesarea a produselor agro alimentare.Încă din anul 2004 a fost elaborat un act normativ care prevedea atestarea produselor tradiţionale iar în anul 2007, la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană şi România atrebuit să implementeze Aqius Comunitar.”Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi atestat? Este întrebarea la care a răspuns tot Ionuţ Nica şef serviciu atestare produse tradiţionale din cadrul Ministerului Agriculturii.

„Condiţiile pe care trebuie să le respecte un produs tradiţional sunt prevăzute în ordinul de ministru 724, acestea nefiind nişte condiţii foarte greu de respectat.În primul rând, materiile prime, din care se obţin produsele, trebuie să fie materii prime locale.În acelaş timp, produsul tradiţional trebuie să urmeze câteva etape de atestare pentru a deveni un produs atestat în Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În documentaţia pe care un solicitant o poate depune la Direcţia Agricolă Judeţeană pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, trebuie să conţină referiri la metodele tradiţionale pe acre acesta le aplică pentru obţinerea produsului. Sunt şi alte prevederi referitoare la lipsa aditivilor alimentari sau la cel puţin o operaţiune efectuată manual. Aceste lucruri fac ca produsul finit să fie un produs cu o calitate superioară faţă de produse similare obţinute în mod industrial.”Deşi sunt pe piaţă cu produse tradiţionale cei care produc zacusca de legume cu vinete„ Ca la coana Mărioara” au întâmpinat probleme în atestarea acestuia.Detalii a adus doamna Silvia Denisa Moacă – producător de produse tradiţionale din comuna Domneşti, judeţul Argeş.„ A fost foarte greu, extraordinar de greu ...am respectat întocmai procedura, am fost atestaţi ca produs tradiţional la dulceaţă şi zacuscă, apoi apărând noul ordin 724 am rămas cu atestat numai pentru zacusca de legume. Motivul nu îl cunoaştem. Noi respectăm întocmai tradiţionalitatea, avem produse la care avem reţete din bătrâni.”

Sursa: emisiunea „Vrem să ştii” – Radio Antena Satelor
Sursa foto:pixabay.com

 

Citit 597 ori