-

Campania "Trăieşte natural, mănâncă tradiţional" a ajuns la final !

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campania "Trăieşte natural, mănâncă tradiţional", derulată de Radio Antena Satelor și sprijinită de Asociaţia Pro Consumatori din România și de Ministerul Agriculturii, a ajuns la final.

Prin emisiunile difuzate de Radio Antena Satelor ne-am dorit să informăm corect și să promovăm consumul de produse tradiționale atestate, autentice, în rândul populației.

Tema dezbătută vineri, 29 martie, în cadrul emisiunii Viața la Țară, de la Radio Antena Satelor a fost: Cum localizăm produsele tradiționale, unde le găsim.

Pentru a afla care sunt toate produsele tradiționale atestate din România și în ce zone le găsim putem folosi Aplicația CPAC. Denumirea CPAC este prescurtarea de la Catalogul Produselor Alimentare Certificate.

Catalogul Produselor Alimentare Certificate (Aplicația CPAC) conține toate produsele certificate din Romania, nu numai produsele tradiționale atestate. Așadar, Aplicația conține produsele tradiționale, produsele montane, produsele cu rețete consacrate, cele cu denumire de origine protejata etc.

Recent au fost introduse în această aplicație și cramele de vinuri omologate. Până în acest moment sunt aprox. 30 de crame care au introdus produsele lor în Aplicația CPAC.

Aplicația CPAC, destinată telefoanelor mobile, a fost lansată anul trecut, în cadrul Targului INDAGRA, și oferă chiar și o hartă cu ajutorul căreia putem ajunge direct la producatorii de produse certificate - spune Iulian Șerban, reprezentant al Direcției IT din cadrul AFIR, invitat vineri la Radio Antena Satelor:

"Aplicația CPAC poate fi descărcată de utilizatorii de telefoane Apple sau cu sistem de utilizare Android. Aplicația poate fi utilizatp fără a fi nevoie să-ți faci un cont. Totusi, toți cei care își fac un cont în aplicație au mici funcționalităti suplimentare: pot să voteze anumite produse din catalog sau pot să adauge la favorite anumite produse. Există un sistem simplu de filtrare în funcție de tipul de produs pe care îl caută: lapte, brânză, etc"

Aplicația permite în cadrul târgurilor, piețelor, magazinelor, prin funcția de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, să verificați autenticitatea produselor, asigurându-vă în acest fel ca veți consuma un produs autentic și nu unul contrafăcut.

 

Funcții disponibile în aplicație:

- Căutarea produselor și a producătorilor după denumire si număr de atestat;

- Afișarea pe hartă a producătorilor cu posibilitatea de navigare către un producător;

- Filtrarea produselor și a producătorilor în funcție de:

o Tipul atestatului (Produs Tradițional, Rețetă
    Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan)
o Categoria produselor
o Județul producătorului
o Distanță (necesită activarea sistemului de localizare al dispozitivului)

- Afișarea detaliilor despre produs și producător:
o Număr Atestat
o Tip Atestat (Produs Tradițional, Rețetă
   Consacrată, DOP, IGP, Produs Montan)
o Punct de lucru
o Denumire
o Descriere
o Contact

- Posibilitatea de a evalua un produs (necesită autentificare);

- Posibilitatea de a crea o listă cu produse favorite (necesită autentificare).

 

Deocamdată, pe rafturile marilor lanțuri de magazine din România nu se găsesc multe produse tradiționale atestate - spune Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori din România, invitat vineri la Radio Antena Satelor.

Acesta spune că, pentru a putea fi mai multe produse tradiționale atestate pe rafturile hipermarketurilor, producătorii ar trebui să se asocieze:

"În momentul acesta sunt foarte puține produse tradiționale pe rafturile din hipermarketuri. Noi am identificat Cașcavalul de Săveni, Babic sau Ghiudem tătăresc, Salata de Crap și o Pastramă de Crap. De ce nu reușesc să ajungă aici? E vorba și de o furnizare în mod constant a unor cantități care să ocupe suprafața destinată produsului. Marile structuri comerciale, în momentul în care văd că nu există furnizare în mod constant, delistează produsele respective dar organizarea producătorilor în asociații (n.r. ar rezolva această problemă). Cașcavalul de Săveni a reușit să ajungă pe rafturile hipermarketurilor datorită organizării sub formă asociativă. În momentul când mai mulți producători își pun resursele la un loc, reușesc să facă față cerințelor impuse de de hipermarketuri."

Dacă vom consuma produse tradiționale atestate vom susține economia locală.

Ionuţ Nica, Sef Serviciu Atestare Produse Tradiţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, invitat vineri la Radio Antena Satelor, a vorbit despre CALITATEA acestor produse.

El a spus că materiile prime din care sunt produse acestea sunt obținute pe plan local, metodele folosite sunt cele tradiționale și aceste produse nu conțin aditivi, adică acele ingrediente de proveniență chimică.

Produsele tradiționale atestate sunt verificare de Ministerul Agriculturii și astfel consumatorii pot fi siguri de calitatea acestor produse – a mai precizat Ionuţ Nica.

Așadar, consumați cu încredere produsele tradiționale atestate. Vă veți menține sănătatea și veți susține și economia locală!

Sursa: Emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: Pixabay

 

Citit 818 ori