Tipăreşte pagina

”Leneșul mai mult aleargă”

Votează
(5 voturi)

Cum o fi asta?! După ce că leneșul este leneș, cum să alerge așa de mult încât să i se ducă buhul de atâta alergătură.

Aprofundând conceptul, întrebând în stânga și în dreapta, m-am oprit brusc, pentru că mi-am amintit de biata mea mamă care, când pleca la serviciu, ne însărcina cu ce aveam de făcut până la reîntoarcerea ei acasă și cum noi, crezând că avem timp, .....să zic cum zicea mama, sau, nu, hai să o fac, ....căcălău, măria ta,adică,suficient pentru ceea ce aveam de dus la bun sfârșit, ne puneam pe lenevire sau pe joacă a leneveală și, evident, când se apropia funia de par și mama trebuia să sosească, începea.... alergătura ca să terminăm ceea ce nu făcusem toată ziua!

Măturam la repezeală fără să curățăm cu atenție, spălam cele trei farfurii, patru, lăsând urme zdravene pe ele, dădeam la porci și la păsări făcând dâre de hrană de la magazia de furaje până la cotețe, ș.a.m.d, totul în fugă.

Când mama descoperea tot efortul nostru, obosită dar amuzată, ne bodogănea, săraca, și ne punea să dregem ceea ce nu reușeam niciodată fără ea și sigur mai ajungeam și să ne supărăm și să-i promitem mamei că nu se va mai repeta; .....da, până a doua zi. Spre educație, spun, acum, mama ar fi trebuit să obosească și să dea bir cu fugiți din acest efort educativ de zeci de ani, dar n-a încetat niciodată să creadă în puterea exemplului și continua să ne împartă sarcini pe care mai apoi le dregea alături de noi ca să nu uităm niciodată că ceea ce ai văzut acasă, vei face și când o să fii pe picioarele tale.

Și vrednicia se învață, să știți,și lenea se combate, să aflații, de la cei mari, cei mici iau ce trebuie și transmit mai departe, puterea exemplului, și bun, și rău fiind valabilă în toate timpurile.

Deci, toate la timpul lor, ca să nu dai, zicea mama, în dârdore, adică, pentru că știu că nu aveți cum să știți ce înseamnă acest cuvânt, alergând mult pentru a face mai nimic și prost, căci este bine știut, că leneșul mai mult aleargă!

Este un subiect, sper, pe placul dumneavoastră, mai ales al acelora ce nu mai știu ce să facă pentru a-i determina pe cei leneși din preajmă lor să alerge cu folos în viață; să-l facem mărunt, mărunt,subiectul, zic, în emisiunea, ”Cu inima deschisă” din searra zilei de 02.03.2016, începând cu ora 21,00.

Avem mijloacele posibile prin care să facem asta, telefoanele, 0213111241, 0213190504, 0749777788 și adresele de facebook, Radio Romania Antena Satelor-Pagina oficială și Ene Vasilica, n-avem mult de alergat!

  Un text de

Vasilica Ghiţă Ene

Login to post comments