-

Ce trebuie să faci ca să te fereşti de căpuşe

A venit, în sfârşit, sezonul ieşirilor la iarbă verde, perioadă în care creşte în mod îngrijorător riscul de a fi muşcaţi de căpuşe.

Pentru că în această perioadă purtăm îmbrăcăminte şi încălţăminte de vară şi petrecem mai mult timp prin parcuri şi păduri, adică zonele populate de coloniile de căpuşe, trebuie să fim mult mai vigilenţi pentru a evita contactul cu acestea.

Răspândirea căpuşelor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Muşcătura de căpuşă poate fi deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului. Înţepătura poate declanşa boli virale (Encefalită de căpuşe) sau bacteriene, dintre care cea mai frecventă este boala Lyme (Borrelioza).

Dr. Tudor Ciuhodaru ne spune cum să ne ferim de căpuşe şi ce să facem în cazul în care suntem muşcaţi de acestea.

Iată care sunt recomandările medicului în această privinţă.

În primul rănd trebuie să evităm zonele în care riscul de a fi muşcaţi de căpuşe este ridicat şi aici intră spaţiile verzi, tufişurile sau zonele de sub pomi.
Dacă totuşi intrăm în zolele cu risc crescut, ne putem feri de căpuşe purtând haine deschise la culoare, pantaloni lungi, de preferinţă băgaţi în şoseste şi încălţăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje prin care se pot strecura căpuşele.

O căpuşă adultă este vizibilă pe piele, deşi este mai dificil de văzut în zonele acoperite de păr, în timp ce nimfele sunt foarte greu de văzut pentru că sunt cât un vârf de ac.

Dacă totuşi ai ghinionul de a fi pişcat de gângania brună, aceasta trebuie scoasă imediat. Muşcătura de căpuşă apare ca o leziune tegumentară caracteristică denumită eritem migrator care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie. Aceasta se extinde în zile sau săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru. Leziunea este mare, rotundă, şi deseori cu decolorare centrală parţială. Leziunea apare la un procent de 60–80% dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă.

Căpuşa nu trebuie sub nicio formă strânsă între degete pentru că astfel favorizaţi pomparea conţinutului său intestinal plin de microbi în sânge prin locul în care v-a muşcat.

În cazul în care aţi încercat să extrageţi căpuşa cu o pensetă şi capul acesteia s-a rupt şi a rămas în piele, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic pentru a se efectua o extragere chirurgicală. Această intervenţie de urgenţă este necesară pentru prevenirea infecţiilor şi a complicaţiilor.

De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru vă îndeamnă să mergeţi de urgenţă la medic dacă, în urma înţepăturii de căpuşă vă confruntaţi cu simptome precum: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă, amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături.

Articole înrudite