-

"Raport de pericole majore" pentru operatorii care exploatează petrolul şi gazele în Marea Neagră

Operatorii care exploatează petrolul şi gazele în Marea Neagră sunt obligaţi să prevadă pericolele majore şi să precizeze cum vor reacţiona în situaţii critice.

Informaţiile sunt cuprinse într-un Raport de pericole majore, în baza căruia se va putea da undă verde începerii operaţiunilor.

Siguranţa oamenilor şi a mediului este prioritară când vine vorba despre exploatarea resurselor din Marea Neagră, aşa că cei care exploatează gaz sau petrol au obligaţia să prevadă pericolele majore şi mai ales să precizeze cum vor reacţiona în situaţii critice.

Autoritatea competentă de reglementare a operaţiunilor petroliere off shore la Marea Neagră ACROPO este cea care avizează rapoartele, a spus Contantin Gheorghe, preşedintele ACROPO:

„Acest raport de pericole majore conţine două aspecte: identificarea riscurilor pe fiecare instalaţie şi operaţiune şi evaluarea şi diminuarea acestor riscuri. Acest raport se finalizează cu o decizie luată de ACROPO, care poate să însemne acceptarea raportului sau neacceptarea. Neacceptarea înseamnă că acel operator nu poate să înceapă fără”.

Care este situaţia acum? Constantin Gheorghe precizează:

„Primul raport pe care l-am analizat a fost cel al OMV Petrom asupra unei operaţiuni de resăpare a unei sonde de pe o instalaţie de producţie. Suntem în faza, acum, de evaluare a docuemntaţiei de proiectare depusă de Black Sea Oil & Gas pentru proiectul Gaze Midia, un proiect care este destul de mare.

ExxonMobil se pare că au de gând să depună documentaţia. Noi trebuie să lucrăm pe partea pro activă, adică de prevenire a accidentelor, nu trebuie să aşteptăm să se întâmple şi pe urmă să vedem ce facem.

Şi nu trebuie să uităm că Marea Neagră este mare închisă şi orice, spre exemplu, accident de poluare, are consecinţe devastatoare”.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite