-

Un nou indice bancar, anunțat de BNR

Rata creditelor bancare în lei va fi calculată în funcţie de un nou indice, numit indice de referinţă pentru creditele consumatorilor, anunță BNR.

Valoarea acestuia - anunţată astăzi de BNR - este acum de 2,36% pe an. Această valoare este media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din anul 2018, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României. Indicele va fi folosit în calcularea ratelor la creditele noi, inclusiv în cazul programelor cu garanţia statului, respectiv "Prima casă", "Prima Maşină" şi "Investeşte în tine". Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasiliu, atrage atenţia că noul indice va fi influenţat de inflaţie şi că nimeni nu poate precize evoluţia acestuia: „Acest indicator este variabil, care să înregistreze ca un seismograf evenimentele zilei. Nu ştiu cum va fi, va fi mai mare, va fi mai mic. Asta vom vedea.”
Dacă acest indice va avea totuşi o valoare mai mică decât ROBOR-ul, cei care au deja credite în derulare pot solicita ca ratele să fie calculate în funcţie de acesta? Ce spune Adrian Vasiliu: „Nu, pentru că legea respectivă este o lege civilă şi, potrivit Constituţiei, legea civilă nu retroactivează.”
Amintim că în parlament există o iniţiativă legislativă care urmăreşte aplicarea noului indice bancar şi la creditele în derulare, dar propunerea încă nu a ajuns la vot.

RADOR

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite