-

A început Programul Casa Verde. Care este suma finanțată

Programul Casa Verde - prin care statul oferă o finanţare nerambursabilă pentru instalarea panourilor fotovoltaice, în propria locuinţă, e debutat marţi, 10 septembrie 2019.

Finanţarea prin acest program se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.

De asemenea, suma finanţată se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, prin bugetul alocat vor putea fi finanţate proiecte pentru circa 33 de mii de unităţi locative.

Instalatorii acreditaţi spun că această sumă ar acoperi integral un sistem între 3 şi 5 kilowaţi, în condiţiile în care o casă consumă undeva între 7 şi 10 kilowaţi pe lună.

Asta înseamnă că finanţarea statului acoperă cel mult jumătate din consumul unei locuinţe standard.

Daniel Nica, director de marketing într-o companie din domeniu, spune că pentru fiecare kilowat în plus plăteşti aproximativ 4.000 de lei, aşa că pentru a ajunge să îţi acoperi integral consumul, ar trebui să mai scoţi din buzunar măcar 8.000 de lei.

Daniel Nica: Ca să avem un sistem de 7 kilowaţi, se mai adaugă undeva la 8.900 de lei.

La aceşti 7 kilowaţi, consumul mediu al unei case, intră şi încălzirea apei sau încălzirea locuinţei?

Daniel Nica: Nu. Din punct de vedere al costurilor, nu e indicat.

Cât de mult s-ar complica acest calcul? Cam cât ar costa?

Daniel Nica: Va trebui să montăm un sistem de poate 20-25-30 de kilowaţi pe zi, 30 de mii de euro.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, trebuie să accesezi pagina de internet a Administraţiei Fondului de Mediu - AFM, acolo unde găseşti datele de contact ale tuturor instalatorilor acreditaţi în program.

Sursa: Radio România Actualităţi

Foto: pixabay.com

Articole înrudite