-

Afacerile în comerţul cu amănuntul au crescut cu 7,1% în primele nouă luni ale acestui an

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 7,1% în primele nouă luni a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2018.

Acest lucru s-a datorat avansului vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,1%).

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS) remis AGERPRES, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada menţionată, afacerile din comerţ au crescut tot cu 7,1% pe fondul majorării vânzărilor de produse nealimentare (+9,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%).

În luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi
motociclete), serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 2,6% faţă de august 2019, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,2%). În schimb, vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2019, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut pe ansamblu cu 0,7%, datorită creşterilor înregistrate la
vânzările de produse nealimentare (+1,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

Pe de alte parte, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,7%.

Faţă de septembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi
motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 7,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7%.

Astfel, ca serie brută avansul a fost generat de creşterile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), comerţul
cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,6%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2019, comparativ cu luna septembrie 2018, creşterea a fost determinată de vânzările de produse nealimentare (+8,6%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,1%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%).

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa: AGERPRES

Foto: Pixabay