-

Sute de adulţi sunt incluşi în programul „A doua şansă”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea a început înscrierea a 200 de adulţi în programul "A doua şansă", care se va derula prin proiectul ACCed, finanţat din fonduri europene, a declarat inspectorul general adjunct Mioara Ranciu.

"Din luna aprilie a anului trecut, derulăm proiectul ACCed care dezvoltă şi programul "A doua şansă", program care-şi propune reintegrarea în sistemul de învăţământ a peste 200 de persoane care au abandonat şcoala. Suntem în perioada de înscrieri în grupul-ţintă al proiectului", a afirmat reprezentanta ISJ.

Ranciu a mai spus că cei peste 200 de adulţi vor începe cursurile în al doilea semestru al acestui an, după o perioadă în care vor fi formate cadrele didactice.

"Avem solicitări pentru programul "A doua şansă", dar ne limităm în numărul de locuri aprobat de minister. Programul poate fi finanţat şi din alte surse, ca de exemplu consilii locale, asociaţii care dezvoltă proiecte cu o componentă educaţională", a precizat inspectorul general adjunct al ISJ.

În şcoala din satul Ceatalchioi, programul a fost derulat în perioada 2007-2012 pentru 31 de adulţi care şi-au exprimat dorinţa de a-şi completa studiile.

"Noi am mai vrut să desfăşurăm un asemenea program, însă între timp ne-au plecat profesorii calificaţi", a afirmat profesorul Ioan Macra, unul dintre cei doi profesori titulari ai şcolii din satul Ceatalchioi.

Potrivit ISJ, în acest an şcolar, programul "A doua şansă" se derulează în 15 clase din satul Beidaud şi municipiul Tulcea.

"Ambiţia mea de-o viaţă este să termin liceul. Nu am avut ocazia să o fac mai demult şi îmi realizez visul acum. Am o singură fată, care e mândră că mama ei îşi termină studiile. Pentru mine, chiar nimic nu-i greu, dacă faci ce-ţi place", a menţionat Evdochia Partnoi, în vârstă de 57 de ani, elevă în clasa a IX-a, la Liceul "Ion Mincu" din municipiul Tulcea.

În perioada 2014-2017, peste 500 de adulţi din judeţul Tulcea şi-au completat studiile prin programul "A doua şansă", care oferă posibilitatea continuării şi finalizării învăţământului obligatoriu.

Proiectul ACCed, "Accesibilizarea ofertei de educaţie şi formare pentru comunităţile dezavantajate din judeţul Tulcea, prin utilizarea resurselor educaţionale deschise", se derulează în perioada aprilie 2018 - aprilie 2021, are un buget total de aproape 9,3 milioane de lei şi şi-a propus diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi a abandonului şcolar din judeţ.

Sursa: AGERPRES