-

Profesorul care susţine şi pregăteşte viitorii IT-işti pe banii săi

Informatica devine un domeniu din ce în ce mai ofertant pentru tinerii care îşi caută un drum în viaţă.

Din păcate însă, sistemul românesc de învăţământ nu pune accent pe pregătirea viitorilor programatori, iar această realitate tristă se reflectă în numărul de ore de informatică din aria curriculară, care este foarte redus.

În ceea ce priveşte performanţa în IT, "nu se pot obține rezultate decât dacă ai răbdare, ești perseverent și muncitor”.

Însufleţit de acest gând, un profesor universitar a înfiinţat la Bacău, pe propria cheltuială un cerc de informatică menit să anime pasiunea neexploatată a tinerilor pentru IT și materiile STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie (Engineering) și Matematică.

”Programare cu răbdare” a devenit într-un timp foarte scurt un fenomen educaţional de amploare, la care toţi mai mulţi elevi din judeţul Bacău îşi doresc să ia parte. Creierul şi susţinătorul acestui cerc de informatică ce se bucură de un mare succes local este Bogdan Pătruț, lector universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Cum a luat naştere proiectul?

“Am constatat de câțiva ani că în Bacău, sau în județul Bacău, nu există așa de mult interes față de zona IT și foarte mulți copii nu prea se îndreaptă spre o carieră în IT, deși sunt atât de multe locuri în informatică, în IT în general și ar fi păcat, mai ales că sunt bine plătite chiar și la noi în țară. Și am înțeles de la părinți că nu există oportunitatea asta în Bacău. Și-atunci am zis că ”cine s-o facă”, știi? Că nu poți să dai vina întotdeauna pe ceilalți, trebuie să faci și tu ceva! Și-am zis că sunt o persoană potrivită să fac chestia asta. Și-atunci am zis că o să încep eu și sper ca, la un moment dat, cei mari, care știu mai multă informatică să fie un fel de mentori pentru cei mici, care tiu mai puțină și să se creeze comunitatea asta, din care la un moment dat eu să vreau să dispar”, povesteşte mentorul cercului de informatică, lectorul univeristar Bogdan Pătruț.

Reuşita cercului de informatică i-a luat prin surprindere pe toţi. Cursurile au început din 17 noiembrie 2018, cu un număr de 20 de elevi având vârsta peste 14 ani. Astăzi, la numai câteva luni de la debut, cursurile adună un efectiv de peste 300 de elevi pasionaţi de informatică şi tehnologie.

”La cerc sunt înscriși 309 elevi. Ei vin prin rotație, facem mereu prezența. În general, au venit cam 120-150 la fiecare întâlnire. Deocamdată ocupăm 6 săli din liceu (cam 30 locuri în fiecare sală) și orele sunt sâmbăta, de la 9 la 14-15, în funcție de cât vrea să stea fiecare ”, spune profesorul Bogdan Pătruț.

Profesorul Bogdan Pătruț le face și câte o surpriză celor care vin la cercul de informatică – învită studenți și cadre didactice din centrele universitare din țară sau din străinătate, precum și specialiști din industria IT, ca să le predea participanților la cerc.