-

Școala de Meserii - proiect educațional în comuna mureșeană Râciu

Un proiect educațional se va concretiza între autoritățile locale din comuna mureșeană Râciu și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Este vorba despre o școală cu profil profesional, menită să atragă tinerii care vor să lucreze în domeniul agricol.

Noi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care anul acesta împlinim 150 de ani avem o tradiție, suntem totodată și o univeristate deschisă, modernă, avem foarte multe proiecte de cercetare aplicativă, de consultanță cu liceele de profil, cu asociațiile de producători agricoli, cu fermierii, cu Gal-urile, cei care activează în industria alimentară. Atunci am fost foarte receptivi la propunerea celor din Consiliul Local Râciu și a Primăriei fiind vorba despre deschiderea unei Școli Profesionale în această comună.

În opinia mea, Învățământul Tehnic și Profesional Dual, căci despre asta este vorba, este cel mai eficient.

Aici se cheltuie cei mai eficienți bani pentru că pe lângă pregătirea practică performantă, unde absolvenții vor avea competențe reale, se asigură ceea ce noi urmărim în în învățământ ca indicator important, inserția pe piața muncii. ”, a declarat în cadrul emisiunii „Fermier în România”, de la Radio Antena Satelor, Adrian Oros - prorectorul Univeristății de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Cadrul didactic a mai spus că absolvenții viitoarei școli de meserii vor putea fi angajați de companii imediat după absolvire, Universitatea din Cluj venind doar să coaguleze inițiativa.

Potrivit lui Adrian Oros, imediat după ce a fost anunțat proiectul educațional, mai mulți agenți economici au contactat Univeristatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și autoritățile din Râciu pentru alte tipuri de pregătiri profesionale: mecanizatori agricoli, școli de potcovari și alte domenii.

Cea mai importantă problemă a economiei românești, o știm cu toții, este criza forței de muncă, forță calificată, responsabilă, alături de declinul demografic, a mai spus profesorul universitar Adrian Oros.

Catedra de mecanizare este pregătită să intre într-un parteneriat cu autoritățile de la Râciu pentru perspectiva creării de specialiști, mai exact „mecanizator agricol”, a dat asigurări invitatul emisiunii Fermier în România.
Un alt parteneriat viabil este acela de a aduce specialiști din Franța pentru a deschide o Școală de Potcovari.

Despre acesta, Prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, a spus că se are în vedere domeniul potcovitului ortopedic, iar crearea de meseriași în domeniile de criză este unul dintre scopurile acestor inițiative educaționale.

Sursa : Fermier în România, Radio Antena Satelor

Sursa foto : clujinsider.ro