-

Masă, cazare, bursă lunară și un loc de muncă asigurat, toate prin învățământul dual

Învățământul profesional dual este din ce în ce mai căutat, fiind o oportunitate pentru tineri de a se angaja aici, în țară.

Învățământul dual a ajuns să acopere 75% din necesarul de meseriași din România.

Pe perioada cursurilor, elevii beneficiază de masă, cazare și bursă de 400 de lei pe lună și, cel mai important, după terminarea cursurilor, au un loc de muncă asigurat.

Astfel, tot mai mulți elevi care termină clasa a VIII-a aleg să învețe o meserie. Cele mai căutate specializări sunt sudor, instalator, electrician și mecanic auto. Aici concurența este mai mare ca la liceele teoretice. La specializarea instalații sunt și câte trei candidați pe un singur loc.

La Reșița, agenții economici vor să investească în pregătirea a peste 170 de elevi. În județul Cluj, peste 1.000 de elevi învață la școlile profesionale și 350 fac deja practică.

Mai multe informații despre învățământul dual aflăm de la Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, invitată miercuri, 5 iunie, la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară:

“Aș spune că aproape nu există capitală de județ unde autoritățile locale împreună cu agenții economici și cu inspectoratele școlare să nu fi căutat soluții pentru extinderea școlii duale. (…) Se organizează numai calificări așteptate de piața muncii pentru că agentul economic este direct implicat cu resursele cu care vine să dezvolte școala duală: bursă pentru elevii care fac acest tip de școală (pune statul 200 de lei, pune și agentul economic 200 de lei), cu locuri de practică sau cu resurse financiare pentru dotarea atelierelor.”

“Școala, prin profesorii pe care îi are, trebuie să facă ședințe cu părinții și să le explice care este potențialul de evoluție al acestei școli și care sunt beneficiile pe care școala duală le aduce elevului care merge într-o astfel de școală: faptul că învață foarte bine o meserie. Dacă mergeți, de exemplu, la Școala Profesională Kronstadt din Brașov, elevul învață de la ce instrumente de lucru are în meseria pe care o învață și pânî la industria de tip 4.0. în care elevul proiectează pe calculator piesa și o trimite on-line către instalația care o și realizează” – mai spune Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Conform Ministerului Educației, în anul școlar 2017 – 2018, 154 de unități de învățământ școlarizează elevii în domeniul de formare profesională agricultură, în timp ce în domeniul de formare profesională silvicultură sunt 31 de unități de învățământ care școlarizează elevi.

Înscrierile pentru învățământul profesional dual au loc în perioada 24 – 26 iunie, pentru prima etapp. A doua etapă va avea loc între 22 – 24 iulie.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite