Ascultă Radio Antena Satelor Live

Termeni uzuali din dreptul civil

Dreptul civil este acea ramură de drept ce reglementează relațiile social-patrimoniale și nepatrimoniale stabilite între persoane fizice și/sau juridice ce se află pe poziții de egalitate juridică, chiar când una dintre părți este statul (ca persoană privată și nu ca autoritate publică). Raporturile juridice civile pot fi: Patrimoniale - Care aparțin unui patrimoniu, privitor la un patrimoniu; care se moștenește, ereditar; de familie. Bunuri patrimoniale = bunuri care pot fi evaluate în bani. Nepatrimoniale - Sunt acele raporturi juridice care nu au un conținut economic și deci nu se pot exprima în bani.

12 Decembrie 2013, 13:06

Ȋn continuare vă propunem o listă de termini uzuali din domeniul dreptului civil.

Abitație

Drept de folosință a unei case de locuit care este pro­prietatea altuia.

Accesiune

Mod de dobândire a proprietății rezultând din alipirea naturală sau prin intervenția omului a unui bun la un alt bun mai important, aparținând altei persoane.

Art. 488 Cod civil: "tot ce se unește și se încorporează cu lucrul se cuvine proprietarului lucrului."

Act juridic

Manifestare de voință exprimată în vederea producerii de efecte juridice. Există două accepțiuni ale actului juridic:

  • negotium juris, ce semnifică întelegerea propriu-zisă dintre părți;
  • instrumentum probationes, ce semnifică înscrisul în care este evidențiată înțelegerea.

Acte cu titlu oneros

Acte în care fiecare parte procură celeilalte un avantaj numai în schimbul unui alt avantaj echivalent.

Exemple de acte cu titlu oneros: vânzările, închirierile, împrumuturile cu dobândă, contractul de muncă.

Acte mortis causa

Acte ce au ca scop producerea efectelor numai dupa moartea autorilor lor.

Actele mortis causa se mai numesc si acte de ultima vointa si sunt menite, in general, sa produca si sa reglementeze transmiterea bunurilor autorului dupa moartea sa.

Tipul principal al actelor mortis causa este testamentul, act unilateral care nu produce efecte cat timp autorul traieste, insa are efect asupra transmiterii bunurilor acestuia din ziua decesului.

Afin

Ruda prin alianta

Anulabila, proprietate

Proprietate dobandita in temeiul unui act translativ de proprietate anulabil (lovit de nulitate relativa).

Arenda

Suma de bani platita de arendar proprietarului bunului in schimbul cedarii temporare a dreptului de exploatare a acestuia

Ascendent

Ruda in linie dreapta dintr-o generatie anterioara

Asociatie de proprietari

Forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu.

Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.

Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri.

Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari, impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii generale de constituire se depun si se inregistreaza la organul financiar local in a carui raza teritoriala se afla cladirea.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

Autoritatea asigura aplicarea procedurii legale de acordare, redobandire, renuntare si retragere a cetateniei romane.

Autoritatea are urmatoarele functii principale:
a) indeplineste prevederile legale cu privire la acordarea, redobandirea, renuntarea si retragerea cetateniei romane;
b) desfasoara, prin structurile de specialitate, activitate de consiliere cu privire la problemele in materie de cetatenie, precum si cu privire la drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de cetatean european, in conditiile regulamentului de organizare si functionare stabilit prin ordin al ministrului justitiei;
c) propune Ministerului Justitiei si participa la elaborarea proiectelor de acte normative care vizeaza domeniul sau de activitate.

Avocatul Poporului

Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice.

In activitatea sa, avocatul poporului este independent fata de orice autoritate publica. In exercitarea atributiilor sale, avocatul poporului nu se substituie autoritatilor publice.

Avocatul poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu il poate obliga pe avocatul poporului sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale.

Avocatul poporului este numit de Senat pe o durata de 4 ani. Mandatul avocatului poporului poate fi reinnoit o singura data.

Bun

Valoare economica destinata a satisface nevoi materiale sau spirituale, susceptibila de apropriatiune sub forma dreptului patrimonial (prof. univ. dr. Ghe. Beleiu)
Un lucru, dreptul patrimonial care are ca obiect lucrul.

Cadastru

Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe intreg teritoriul tarii.

Cadastrul general se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu, judet si la nivelul intregii tari.

Prin sistemul de cadastru general se realizeaza:
a) identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice;
b) identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv;
c) furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corecta a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, solicitate de organismele abilitate.

Cadastrul este definit in Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, legea nr. 7/1996.

Capacitate

Aptitudinea de a face un act juridic sau de a interveni la el, adica de a dobandi si de a exercita drepturi.

Capacitate de folosinta: aptitudinea de a fi titularul unor drepturi

Capacitate de exercitiu: aptitudinea de a exercita drepturile al caror titular este respectiva persoana.

Capacitatea de folosinta a persoanei

Aptitudinea persoanei fizice sau juridice de a avea drepturi si obligatii civile.

Cartea funciara


Cartea funciara este alcatuita din titlu, indicand numarul ei si numele localitatii in care este situat imobilul, precum si din trei parti:

A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numarul de ordine si cel cadastral al imobilului;
b) suprafata imobilului, destinatia, categoriile de folosinta si, dupa caz, constructiile;
c) planul imobilului cu vecinatatile, descrierea imobilului si inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil in parte, constituie anexa la partea I, intocmita conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agentiei Nationale.

B. Partea a II-a, referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si mentionarea inscrisului pe care se intemeiaza acest drept;
c) stramutarile proprietatii;
d) servitutile constituite in folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face in titlu, in partea I sau a II-a a cartii funciare, cu privire la inscrierile facute.

C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la drepturile reale inscrise in aceasta parte;
c) sechestrul, urmarirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face cu privire la inscrierile facute in aceasta parte.

Datele din cartea funciara pot fi redate si arhivate si sub forma de inregistrari pe microfilme si pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automata a datelor. Acestea au aceleasi efecte juridice si forta probatoare echivalenta cu inscrisurile in baza carora au fost redate.


Cartea funciara este reglementata de Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, legea nr. 7/1996.

Condominiu

Imobilul format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele proprietati sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru fiecare unitate individuala aflata in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.

Constituie condominiu:

  • un corp de cladire multietajat sau, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna, fiecare tronson cu una sau mai multe scari din cadrul acestuia;
  • un ansamblu rezidential format din locuinte si constructii cu alta destinatie, individuale, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care proprietatile individuale sunt interdependente printr-o proprietate comuna fortata si perpetua.

Contract

Acordul intre doua sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge intre dansii raporturi juridice (art. 942 Codul civil).


Dol


Orice manopera frauduloasa, orice mijloc viclean intrebuintat pentru a insela pe cineva cu ocazia incheierii unui act juridic.

Dolul viciaza vointa autorului prin faptul ca o induce in eroare. Dolul nu este, deci, un viciu, decat in masura in care are drept rezultat sa determnine o eroare in vointa autorului actului. Daca autorul cunoaste sau descopera dolul inainte inceierea actului, nu se mai poate spune ca a incheiat actul sub impulsul erorii provocate de dol si ca vointa sa a fost viciata.

Dolul este o simpla speta a erorii, deosebindu-se de eroarea propriu0zisa numai prin cauza care-l determina: eroarea propriu-zisa este determinata printr-o circumstanta fortuita, pe cand dolul este opera unei vointe care provoaca eroarea prin mijloace viclene.

Domeniul public

O masa de bunuri, determinata de lege astfel:

  • in raport cu natura bunului - uzul public
  • in raport cu destinatia acestuia - interes public.

Totalitatea de bunuri ce formeaza obiectul proprietatii publice.

Drept de asociere

Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.

Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale.

Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.

Asociatiile cu caracter secret sunt interzise.

Drept de superficie

Drept real ce presupune dreptul de proprietate asupra unei constructii si dreptul de folosinta asupra terenului pe care se gaseste aceasta.

Egalitate in drepturi

Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Nimeni nu este mai presus de lege.

Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara.

Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati. In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.

Fosti proprietari legea 112/1995

Persoane fizice - ai imobilelor cu destinatia de locuinte, trecute ca atare in proprietatea statului sau a altor persoane juridice, dupa 6 martie 1945, cu titlu, si care se aflau in posesia statului sau a altor persoane juridice la data de 22 decembrie 1989, beneficiaza de masurile reparatorii prevazute de prezenta lege. De prevederile alin. 1 beneficiaza si mostenitorii fostilor proprietari, potrivit legii.

Persoanele prevazute la art. 1, legea nr. 112/1995 beneficiaza de restituirea in natura, prin redobindirea dreptului de proprietate asupra apartamentelor in care locuiesc in calitate de chiriasi sau a celor care sunt libere, iar pentru celelalte apartamente primesc despagubiri in conditiile art. 12.

Mai multe detalii pot fi consultate in Legea nr. 112/1995, privind reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului.

Gajul

O garantie reala ce are ca obiect bunuri mobile care se incredinteaza creditorului sau unui tert (gajul cu deposedare) sau ramane la debitor (gajul fara deposedare); lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj

Gestiunea intereselor altei persoane

Operatie ce consta in aceea ca o persoana intervine, prin fapta sa voluntara si unilaterala, si savarseste acte materiale sau juridice in interesul altei persoane, fara a fi primit mandat din partea acesteia din urma (art. 987 C. civ.).

Imbogatire fara justa cauza

Faptul juridic prin care patrimoniul unei persoane este marit pe seama patrimoniului altei persoane, fara ca pentru aceasta sa existe vre-un temei juridic.

Interes public

Acel interes care implica garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor.

Informatia de interes public reprezinta orice informatie care priveste activitatile sau care rezulta din activitatile unei autoritati publice ori institutii publice, indiferent de suportul ei.

Ipoteca

O garantie reala ce are ca obiect bunuri imobile, ce raman in patrimoniul debitorului; lucrul mobil ce face obiectul contractului de gaj.

Libera circulatie

Dreptul la libera circulatie, in tara si in strainatate, este garantat. Legea stabileste conditiile exercitarii acestui drept.

Fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni in tara.

Libertate de exprimare

Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

Cenzura de orice fel este interzisa.

Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii. Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

Libertatea actelor juridice

Sinonim cu autonomia vointei.

In alcatuirea actelor juridice, vointa partilor se bucura de o larga libertate; ea se manifesta in genere in orice forma, in orice conditiuni, iar partile pot reglementa, dupa cum doresc, efectele actelor juridice ce incheie.

Locatiune

Contractul prin care o persoana, locatorul, pune la dispozitia altei persoane, numita locatar, folosinta unui bun individual determinat, pe o perioada de timp, in schimbul unei sume de bani numita chirie

Mandat

Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.

Mostenitor

Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii. Au calitatea de mostenitor legal :

  • rudele apropiate ale defunctului, impartite in clase de mostenitori;
  • sotul supravietuitor.

    In cazurile in care nu exista mostenitori legali sau testamentari ori nici unul din mostenitori nu au acceptat succesiunea, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului.

    Sunt excluse de la succesiune persoanele considerate de lege nedemne de a accede si anume:
  • cel condamnat, in calitate de autor, coautor, complice sau instigator, printr-o hotarare ramasa definitiva, pentru omor sau tentativa de omor asupra celui ce lasa mostenirea;
  • cel care a facut impotriva celui ce lasa mostenirea un denunt, o plangere sau o marturie, de natura sa atraga pedeapsa cu moartea, dovedite calomnioase printr-o hotarare ramasa definitiva;
  • mostenitorul major care, avand cunostinta de omorul defunctului, nu a denuntat aceasta justitiei, nedemnitatea nu opereaza insa cu privire la ascendentii si descendentii omoratorului, afinii sai de acelasi grad, sotul sau sotia sa, fratii, surorile, unchii, matusile, nepotii sau nepoatele sale.

Neretroactivitate

Reprezinta caracterul legilor, de a nu reglementa decat viitorul

Cand o lege intra in vigoare, in principiu ea are drept scop a reglementa viitorul, adica actele si situatiile ivite dupa intrarea ei in vigoare, si nu trecutul, adica actele si situatiile anterioare intrarii sale in vigoare.

O lege care, prin exceptie, ar reglementa trecutul, se numeste retroactiva.

Nulitatea relativa

Acea nulitate care loveste in general un act facut de catre o perioana incapabila sau a carei vointa a fost viciata.

Exista, deci, doua cazuri principale de nulitate relativa:

  • vicierea autorului actului, prin eroare, dol sau violenta
  • incapacitatea autorului, care face actul fara a avea capacitatea de a-l face si fara sa observe prescriptiunile legii in materie de incapacitate .

Pasaport diplomatic

Document de calatorie care se elibereaza de Ministerul Afacerilor Externe, prin Directia Generala Afaceri Consulare, la solicitarea institutiilor sau autoritatilor publice interesate ori, dupa caz, a organismelor interesate, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

Solicitarile privind eliberarea pasapoartelor diplomatice sau de serviciu, inclusiv a celor electronice, trebuie sa fie insotite de note justificative in care se precizeaza scopul si calitatea in care titularii urmeaza sa se deplaseze in strainatate, intocmite de institutiile sau autoritatile ori, dupa caz, de organismele interesate.

Plata lucrului nedatorat

Executarea de catre o persoana a unei obligatii la care nu era tinuta si pe care a facut-o fara intentia de a plati datoria altuia.

Poprire

Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente. Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
b) sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.

Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Posesie

Conform art. 1846 Cod Civil: "detinerea unui lucru sau folosinta unui drept exercitata, una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru".

Posesia se aplica atat dreptului de proprietate cat si celorlalte drepturi reale. Ea este prerogativa titularului dreptului de proprietate de a stapani bunul direct si nemijlocit, sau indirect si mijlocit, prin intermediul unui tert, care exercita stapanirea in numele si interesului proprietarului.

Publicitatea imobiliara

Publicitatea imobiliara intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din acelasi teritoriu administrativ si se realizeaza de catre oficiile teritoriale pentru imobilele situate in raza de activitate a acestora

Activitatea de publicitate imobiliara in cadrul oficiilor teritoriale este indeplinita de registratori de carte funciara, denumiti in continuare registratori, numiti prin ordin al directorului general al Agentiei Nationale, in urma unui concurs organizat de aceasta.

Publicitatea imobiliara este reglementata de Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, legea nr. 7/1996

Putere parinteasca

Totalul drepturilor acordate de lege parintilor asupra persoanei si bunurilor copilului, atat timp cat acesta este minor si neemancipat.

Puterea parinteasca nu este numai o institutie creata exclusiv de dreptul civil; mai presus de toate ea este o consecinta a organizarii familiei si a faptului ca parintele isi ocroteste copiii.

Organizarea protectiei copilului este baza familiei si consecinta normala a raportului de filiatiune.

Somatie de plata

Legislatia in vigoare din Romania permite posibilitatea de a obtine intr-un termen relativ scurt un titlu executoriu astfel incat creditorul sa treaca la executarea creantei sale. Mai mult decat atat, formele procedurale pentru obtinerea titlului executoriu sunt simplificate.

Somatia de plata este necesara pentru recuperarea unor datorii, creante, samd... Este unul dintre primii pasi necesari in demersurile privind recuperarea unor sume, valori. Somatia de plata se realizarea in cadrul unui proces in instanta, modalitatea de desfasurare fiind una de complexitate medie.

Vot

Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Limitele legale ale dreptului de proprietate privată
Juridic 01 Aprilie 2024, 13:57

Limitele legale ale dreptului de proprietate privată

După cum este cunoscut, legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate fie în interes public, fie în interes privat.

Limitele legale ale dreptului de proprietate privată
Procurorii cer prelungirea arestului la domiciliu faţă de patronul "Fermei Dacilor", Cornel Dinicu, acuzat de distrugere din culpă
Juridic 25 Martie 2024, 09:47

Procurorii cer prelungirea arestului la domiciliu faţă de patronul "Fermei Dacilor", Cornel Dinicu, acuzat de distrugere din culpă

Procurorii Parchetului de lângă Tribunalul Prahova cer prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de...

Procurorii cer prelungirea arestului la domiciliu faţă de patronul "Fermei Dacilor", Cornel Dinicu, acuzat de distrugere din culpă
Hărțuirea, șantajul și amenințarea sunt fapte penale
Juridic 18 Martie 2024, 11:46

Hărțuirea, șantajul și amenințarea sunt fapte penale

Hărțuirea este una dintre cele patru infracțiuni contra libertății persoanei descrise de noul Cod penal, fiind definită după...

Hărțuirea, șantajul și amenințarea sunt fapte penale
Contractul de arendă: Obligații și condiții
Juridic 11 Martie 2024, 15:24

Contractul de arendă: Obligații și condiții

Contractul de arendă, încheiat între arendator și arendaș, este un document care are drept obiectiv înțelegerea dintre părți.

Contractul de arendă: Obligații și condiții
Consiliul UE şi PE au ajuns la un acord provizoriu privind transferul de proceduri în investigaţiile penale
Juridic 07 Martie 2024, 10:39

Consiliul UE şi PE au ajuns la un acord provizoriu privind transferul de proceduri în investigaţiile penale

Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentul European au ajuns miercuri seară la un acord provizoriu...

Consiliul UE şi PE au ajuns la un acord provizoriu privind transferul de proceduri în investigaţiile penale
Legea care prevede ca ordinul de protecţie provizoriu să fie instituit imediat, la cererea victimei - promulgată
Juridic 28 Februarie 2024, 16:17

Legea care prevede ca ordinul de protecţie provizoriu să fie instituit imediat, la cererea victimei - promulgată

Legea care prevede ca ordinul de protecţie provizoriu să fie instituit imediat, la cererea victimei, a fost promulgată,...

Legea care prevede ca ordinul de protecţie provizoriu să fie instituit imediat, la cererea victimei - promulgată
Contractul de întreținere, aspecte juridice
Juridic 26 Februarie 2024, 12:31

Contractul de întreținere, aspecte juridice

Prin contractul de întreţinere – de regulă – una dintre părţi (creditorul obligaţiei) înstrăinează un bun sau plăteşte o sumă...

Contractul de întreținere, aspecte juridice
Procesul cu Pfizer: A fost stabilit un cadru procedural; prima depunere de înscrisuri va avea loc pe 20 iunie 2024
Juridic 21 Februarie 2024, 12:50

Procesul cu Pfizer: A fost stabilit un cadru procedural; prima depunere de înscrisuri va avea loc pe 20 iunie 2024

Tribunalul de Primă Instanţă francofon din Bruxelles a stabilit un calendar procedural în ceea ce priveşte procesul dintre...

Procesul cu Pfizer: A fost stabilit un cadru procedural; prima depunere de înscrisuri va avea loc pe 20 iunie 2024