-

Noi reglementări europene privind protecţia datelor personale

Urmează să intre în vigoare noile reglementări privind protecţia datelor personale. Acestea prevăd şi aplicarea aşa-numitului drept de a fi uitat la care pot recurge clienţii.

Noile măsuri intervin pe fondul unei încrederi deja zdruncinate a clienţilor, despre modul cum sunt folosite datele lor.

Un nou regulament european privind protecţia datelor cu caracter personal va intra în vigoare de la 25 mai şi are impact asupra unui număr mare de industrii care desfăşoară activităţi legate de prelucrarea acestui tip de date.

Principala modificare adusă de actul normativ, care înlocuieşte directiva în domeniu este înfiinţarea responsabilului cu protecţia datelor, funcţie ce va trebui să existe obligatoriu în sistemul public, dar şi la firmele private care fac prelucrări de date pe scară largă sau de date sensibile - a declarat astăzi şeful Biroului Juridic şi Comunicare din cadrul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Alina Săvoiu.

Prezentă la o conferinţă privind impactul noilor reguli în domeniul asigurărilor ea a adăugat că alte noutăţi sunt legate de obligaţia păstrării evidenţei prelucrărilor, de derularea unor evaluări de impact ale acestor activităţi, de obligativitatea notificării încălcărilor de securitate către autoritate, dar şi de introducerea de noi drepturi pentru clienţi

„Ştiţi foarte bine, există dreptul la informare, dreptul la intervenţie, dreptul de opoziţie al persoanei faţă de prelucrările pe care le efectuaţi, dar s-a adăugat dreptul la restricţionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor şi dreptul de a fi uitat, celebrul drept de a fi uitat, aplicabil în mod special pe partea de prelucrări pe internet”, a declarat Alina Săvoiu.

Conform unor studii efectuate cerent, consumatorii nu sunt mulţumiţi de modul în care companiile se folosesc de datele lor personale.

La rândul său, avocatul Maria Ilin declara pentru Radio România: „Din perspectiva clienţilor, peste 92% dintre aceştea nu au încredere că datele lor cu caracter personal sunt prelucrate în condiţii de siguranţă şi de securitate.

Totodată, 57% dintre consumatori au considerat că încrederea lor în brenduri este limitată în a le folosi datele cu caracter personal. Mulţi dintre noi suntem obişnuiţi să primim tot felul de emailuri pe adresele noastre personale şi de multe ori ne întrebăm cum am ajuns să primim astfel de emailuri de informare pe care nu ne amintim să le fi solicitat vreodată”.

În acelaşi timp, 90% dintre companii apreciază că este foarte dificil să şteargă datele clienţilor, 60% dintre ele nu au implementate sistemele care să le permită ştergerea datelor, iar peste 40% dintre angajaţii responsabili cu activitatea de marketing spun că nu înţeleg modalitatea în care ar trebui să se aplice legea şi nici care sunt cele mai bune practici în domeniu.

Maria Ilin concluzionează că există diferenţe semnificative între modul în care consumatorii îşi doresc să le fie prelucrate datele cu caracter personal şi modalitatea în care firmele îşi promovează afacerile. Problemele cele mai mari vor apărea, în opinia specialiştilor, în ceea ce priveşte consinţământul şi dovada acestuia, stabilirea datelor strict necesare a fi prelucrate, dar şi aspectele legate de accesul la date.

Sursa: rador

Articole înrudite

 • Colindele tradiţionale răsună seară de seară în centrul Bistriţei

  Seară de seară bistriţenii se pot bucura de colindele tradiţionale, cel mai lung festival din judeţ a început în seara zilei Sfântului Andrei, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun.

 • Peste 2.000 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

  Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 2.173 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

 • Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

  În 6 decembrie , creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin despre care s-a crezut mult timp că este adevăratul Moș Crăciun. Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

  În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și sunt nerăbdători să afle când vine și ce cadouri le aduce Moș Nicolae.

  Legenda lui Moș Nicolae spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe copiilor cuminți, în timp ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.

  Legenda lui Moș Nicolae

  Sfântul Nicolae a fost cunoscut drept un om foarte religios, cu o vastă cultură teologică și un om de înaltă moralitate.

  De aceea, el este adeseori alăturat apostolilor lui Iisus Hristos și se spune că el ar fi primit de la Dumnezeu inclusiv darul de a face minuni.

  Moș Nicolae s-a născut într-o familie înstărită din orașul Patara, în provincia Lichia, situată în partea asiatică a Turciei de azi.

  Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite şcoli ale vremurilor , apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

  Când părinții săi au murit, Sfântul Nicolae nu a dorit averea pe care aceștia i-au lăsat-o drept moștenire și și-a împărțit toți banii cu oamenii săraci, după care a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.

  La întoarcere, s-a retras în cetatea Mira, unde a trăit între oamenii obișnuiți. Ulterior, el a fost ales în fruntea eparhiei din Lichia, după ce a făcut o minune.

  Data morții Sfântului Nicolae nu este cunoscută cu exactitate, dar se crede că acesta s-a stins din viață între anii 340-350 după Hristos. Moaștele Sfântului Nicolae au ajuns, în anul 1087, la Bari, în Italia, unde au fost depuse într-o criptă.

  Din acest mormânt, săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru că au vrut să fie protejate de eventualele invazii sau profanări, se spune că izvorăşte un lichid incolor (un fel de aghiasmă, un mir mai fluid), care se numeşte Mana sau Santa Mana.

  Tradiția cere ca episcopul să extragă, o dată pe an, o seringă din acest fluid, care este amestecat apoi cu apă și este împărțit credincioșilor.

  O parte din mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află în Biserica “Sfântul Gheorghe“ Nou din Bucureşti, aflată la Kilometrul 0.

  Printre minunile Sfântului Nicolae se numără tămăduirile bolnavilor și a demonizaților, dar cea mai remarcabilă se spune că a fost salvarea Mira Lichiei de o foamete cumplită. Moș Nicolae i s-a arătat în vis unui neguțător din Italia și l-a convins să își vândă grâul în cetatea cuprinsă de foamete.

  O altă minune pentru care este cunoscut Sfântul Nicolae este salvarea a trei fete tinere de la prostituție. Familia tinerelor ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor, pentru a se salva din impas, era dispus să le ofere pe fete spre desfrânare.

  Așa că, în fiecare seară, Sfântul Nicolae arunca o pungă cu bani în curtea familiei, pentru ca fetele să nu fie date spre pierzare.

  Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

  În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.

  Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

  De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri în dimineața zilei de 6 decembrie.

  Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.

  Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

  Cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sf. Nicolae sau urări de la mulți ani.

  Sursa: Viorel Grosu

 • Șoferii care suferă de aceste boli ar putea rămâne fără permis. Ce prevede noua lege

  Cine nu se supune, ajunge pieton. Intră în această categorie şi cei care iau medicamente puternice.

 • S-a născut primul copil al unei femei care a primit un uter prin trasplant

  Medicii din Brazilia au anunţat că, pentru prima dată, o fetiţă sănătoasă a fost născută de o femeie căreia i-a fost transplantat un uter de la o donatoare decedată.