-

25 mai - data la care intră în vigoare, în UE, Regulamentul general privind protecţia datelor

De astăzi intră în vigoare, pe teritoriul Uniunii Europene, Regulamentul general privind protecţia datelor, ce are ca scop protejarea mai eficientă a vieţii private a persoanelor fizice.

Potrivit noului regulament - adoptat de Parlamentul European şi Consiliu încă de acum doi ani - cetăţenii europeni vor avea un control mai mare asupra datelor lor. 

Regulamentul a fost elaborat de către Comisia Europeană, cu scopul de a crea un cadru legislativ care să se aplice unitar, în condiţiile în care existau 28 de legislaţii naţionale, iar legea care reglementează protecţia datelor este de peste 20 de ani. În Regulament sunt introduse şi drepturi noi pentru persoanele fizice - a declarat şeful Biroului Juridic şi Comunicare al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter personal, Alina Săvoiu: „Cum este dreptul de a fi uitat pe internet, dreptul la portabilitatea datelor. Bineînțeles, toată această reglementare este îndreptată în sensul protejării persoanei fizice și a drepturilor acestora și a vieții private a lor, dar în același timp se pune un accent mult mai mare pe obligațiile pe care le au operatorii, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat. Aceștia răspund pentru securitatea și confidențialitatea datelor pe care le dețin și trebuie să asigure drepturile persoanelor, pornind de la dreptul de informare, dreptul de opoziție, dreptul de intervenție și drepturile noi de care v-am spus”.
O altă prevedere din Regulament vizează numirea unui responsabil pentru protecţia datelor la nivelul operatorului de date. Nerespectarea acestui criteriu se poate sancţiona cu până la 10 milioane de euro în sectorul privat, iar în cazul încălcării securităţii datelor sancţiunile pot ajunge şi până la 20 de milioane de euro.

Articole înrudite