-

Dreptul de ajutor social ar putea să fie oprit în cazul refuzului unui loc de muncă

Un proiect legislativ propune sistarea ajutorului social în cazul persoanelor apte de muncă, dar care refuză să presteze când primesc o astfel de ofertă.

Potrivit proiectului, „refuzul unui loc de muncă oferit şi / sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutor social”.

În prezent, legea le dă dreptul beneficiarilor de ajutor social să refuze de trei ori un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională înainte de suspendarea ajutorului.

Initiatorii proiectului, deputaţii PNL Florin Roman şi Raluca Turcan, susţin că în luna decembrie 2016 Romania avea 55.457 de beneficiari, iar în luna aprilie 2017 numărul acestora a crescut la 243.006.

„Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu-I lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri c’nd îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat”, îşi motivează Florin Roman şi Raluca Turcan iniţiativa legislativă.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Sursa: apreciazasidistribuie.com

Articole înrudite