-

Ce drepturi avem pe internet

Este o perioadă în care toţi cei care avem telefoane inteligente sau doar folosim internetul primim mai multe mail-uri ca de obicei. Sunt de la furnizorii de utilităţi, de la edituri, de la magazine online sau de la orice alte site-uri pe care am intrat.

Fie pentru informare, fie pentru cumpărături.

Toţi deţinătorii acestor pagini de internet ne cer acum acordul pentru a continua colaborarea. Sunt obligaţi de Regulamentul General de Protecţie a Datelor ce a intrat în vigoare vineri în Uniunea Europeană. De aceea este bine să citiţi cu atenţie aceste mail-uri şi să alegeţi în ce fel şi ce site-uri mai doriţi să vă păstreze datele personale. Ce informaţii sunt prelucrate şi ce drepturi avem de acum înainte pe internet?

Numele de familie, prenumele, adresa de domiciliu, de email şi datele de localizare - toate acestea sunt date cu caracter personal. Regulamentul oferă cetăţenilor dreptul de a primi informaţii clare şi inteligibile despre cine şi ce date prelucrează şi motivul, precum şi dreptul de a solicita accesul la datele pe care le deţine organizaţia în legătură cu dvs.

De asemenea, aveţi posibilitatea de a solicita ştergerea datelor dacă nu mai doriţi să fie prelucrate şi dacă nu există un motiv legitim pentru ca o firmă să le păstreze. În situaţia în care companiile au nevoie de acceptul dvs pentru a vă prelucra datele, acestea vor trebui să vi-l solicite şi să precizeze clar în ce scop le vor utiliza.

Dacă aveţi suspiciunea că v-au fost încălcate drepturile în privinţa protecţiei datelor, puteţi formula o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

RADOR

Articole înrudite