-

Angajaţii din sistemul public vor avea de sărbători încă două zile libere

Angajaţii din sistemul public vor avea de Sărbători încă două zile libere, în Ajunul Crăciunului şi în ultima zi a acestui an, a decis Executivul.

24 şi 31 decembrie sunt zile de luni, urmate fiecare de două zile de sărbătoare, astfel încât bugetarii vor avea două minivacanţe de câte cinci zile fiecare.

Se va lucra numai în 27 şi 28 decembrie, iar zilele libere suplimentare vor fi recuperate în luna ianuarie.

Tot în şedinţa de joi, 13 decembrie 2018, guvernul a aprobat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale destinate persoanelor cu afecţiuni cronice, aflate în centrele medico-sociale.

Fondurile necesare funcţionării celor 68 de unităţi de asistenţă medico-socială existente la nivelul întregii ţări vor fi majorate cu aproximativ 50%, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu.

El a explicat că decizia a fost determinată de mai mulţi factori, printre care majorarea cheltuielilor cu medicamente şi materiale sanitare:

„Majoritatea unităţilor de asistenţă medico-sociale funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale şi nu dispun de veniturile proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale, iar beneficiarii activităţilor şi serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-sociale sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale, să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrarea socială”.

De asemenea, persoanele fizice care obţin venituri altele decât din salarii vor beneficia până la 15 martie anul viitor de calitatea de asigurat, dar şi de dreptul la pachetul de bază, a mai anunţat purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu.

Persoanele în cauză îşi vor pierde calitatea de asigurat dacă nu depun declaraţii pentru perioada următoare.

Sursa: rador

Articole înrudite