-

Sistemul RO-ALERT se modifică

Sistemul RO-ALERT va fi folosit de acum înainte şi pentru transmiterea de avertizări referitoare la fenomenele meteo extreme.

Măsura a fost adoptată, astăzi, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Naţională de Meteorologie, după ce locuitorii din mai multe zone ale ţării au fost surprinşi în ultimele zile de vijelii deosebite, grindină şi chiar de o tornadă.

Legislaţia de funcţionare a sistemului RO-ALERT nu este încă finalizată, dar acesta va transmite noile avertizări printr-o procedură care va fi realizată până luni. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că mesajele de avertizare vor fi stabilite în principal pe baza informaţiilor primite de la meteorologi, dar se vor lua în considerare şi apelurile de urgenţă făcute de cetăţeni la 112.
Raed Arafat: „Am stabilit cu colegii noştri de la ANM câteva situaţii, precum vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roşu care sunt de cod portocaliu, dar pot să se transforme în cod roşu sau să aibă un impact major, căderi poate de grindină de dimensiuni mari, şi alte situaţii care din partea dânşilor ne informează şi noi putem emite mesajul RO-ALERT în zona respectivă. S-a discutat luarea în considerare a apelurilor 112 care vin din zone aflate sub cod, dar care apar în ele fenomene imprevizibile şi să declanşăm sistemul RO-ALERT în zona respectivă”.
Pentru ca informaţiile să poată fi transmise promt, va fi folosită o legătură telefonică directă specială între dispeceratul de la Centrul Naţional de Prognoză Meteo şi cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. În perioada imediat următoare va fi întocmită o procedură operaţională în care vor fi clar definite tipurile de fenomene meteorologice severe imediate şi terminologia specifică, cu menţionarea nivelurilor de gravitate pentru care se impune transmiterea mesajelor de avertizare către populaţie prin sistemul RO-ALERT.

RADOR