-

Femeile sunt încă mai prost plătite decât bărbații

8 mai este, în România, Ziua Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, zi marcată încă din 2015 pentru a atrage atenția asupra discriminării și a efectelor acestora.

În satele de altădată, femeile aveau responsabilitatea muncii în gospodării, a creșterii copiilor și a lucrului la câmp. Astăzi, femeia are acces mai mult la educație, la pregătire profesională dar, din păcate, este încă mai prost plătită decât bărbatul – spune Cristina Chinole – președintele Asociației Femeilor din Mediul Rural, invitată miercuri, 8 mai, la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară:

„România stă foarte prost în Uniunea Europeană. Suntem pe penultimul loc în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați. În teorie, Constituția spune că femeile și bărbații sunt egali în fața legii și că au aceleași șanse însă, în practică, lucrurile nu stau chiar așa.

E adevărat, femeile din mediul rural au mai puține șanse chiar decât femeile din mediul urban pentru că au mai puțin acces la educație (foarte multe dintre școlile din mediul rural sunt doar de clasele 1 – 4, nu mai există licee, nu mai există școli profesionale), au acces limitat la serviciile de sănătate pentru că nu există facilități medicale și au mai puțin acces la locuri de muncă pentru că nu prea mai există locuri de muncă în mediul rural. Iar dacă există, de obicei, femeile sunt mai prost plătite decât bărbații.

Există un studiu făcut în 2018 care arată că o femeie, ca să ajungă la același nivel de salarizare cu bărbații, ar trebui să mai lucreze încă 59 de zile, în plus, într-un an, ca să fie pe același nivel. ”

Cristina Chinole spune că mentalitatea a început să se schimbe însă destul de încet. Totul pornește din familie, de la educația băiatului și a fetei:

„Lucrurile încep foarte simplu. Încep cu educația. Atâta vreme cât noi ne învățăm copiii că femeia este așa ... mai în spatele bărbatului și, de exemplu, nu-l învățăm pe băiat de mic că trebuie să facă și el treburi prin casă cum face și fata, nu-l punem la treabă „că el e băiat” și o învățăm doar pe fată să gătească de mică și să facă curățenie, pornim din start lucrurile prost. Noi, ca societate, trebuie să ne gândim că, atâta vreme cât tratăm femeile mai prost decât bărbații, înseamnă că noi condamnăm mai bine din jumătate din populația României la sărăcie și la discriminare” – mai spune Cristina Chinole.

„Realitatea ne arată că în toate țările în care există egalitate deplină între femei și bărbați atât în treburile casnice cât și în ceea ce privește viața de angajat, societatea merge mai bine. De aceea, toate țările nordice, unde egalitatea există și se pune în practică, nivelul de trai și de fericire este mult mai mare decât în celelalte țări” – mai precizează Cristina Chinole – președintele Asociației Femeilor din Mediul Rural, invitată miercuri la Radio Antena Satelor.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite