-

Femeile sunt încă mai prost plătite decât bărbații

8 mai este, în România, Ziua Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, zi marcată încă din 2015 pentru a atrage atenția asupra discriminării și a efectelor acestora.

În satele de altădată, femeile aveau responsabilitatea muncii în gospodării, a creșterii copiilor și a lucrului la câmp. Astăzi, femeia are acces mai mult la educație, la pregătire profesională dar, din păcate, este încă mai prost plătită decât bărbatul – spune Cristina Chinole – președintele Asociației Femeilor din Mediul Rural, invitată miercuri, 8 mai, la Radio Antena Satelor, în emisiunea Viața la Țară:

„România stă foarte prost în Uniunea Europeană. Suntem pe penultimul loc în ceea ce privește egalitatea între femei și bărbați. În teorie, Constituția spune că femeile și bărbații sunt egali în fața legii și că au aceleași șanse însă, în practică, lucrurile nu stau chiar așa.

E adevărat, femeile din mediul rural au mai puține șanse chiar decât femeile din mediul urban pentru că au mai puțin acces la educație (foarte multe dintre școlile din mediul rural sunt doar de clasele 1 – 4, nu mai există licee, nu mai există școli profesionale), au acces limitat la serviciile de sănătate pentru că nu există facilități medicale și au mai puțin acces la locuri de muncă pentru că nu prea mai există locuri de muncă în mediul rural. Iar dacă există, de obicei, femeile sunt mai prost plătite decât bărbații.

Există un studiu făcut în 2018 care arată că o femeie, ca să ajungă la același nivel de salarizare cu bărbații, ar trebui să mai lucreze încă 59 de zile, în plus, într-un an, ca să fie pe același nivel. ”

Cristina Chinole spune că mentalitatea a început să se schimbe însă destul de încet. Totul pornește din familie, de la educația băiatului și a fetei:

„Lucrurile încep foarte simplu. Încep cu educația. Atâta vreme cât noi ne învățăm copiii că femeia este așa ... mai în spatele bărbatului și, de exemplu, nu-l învățăm pe băiat de mic că trebuie să facă și el treburi prin casă cum face și fata, nu-l punem la treabă „că el e băiat” și o învățăm doar pe fată să gătească de mică și să facă curățenie, pornim din start lucrurile prost. Noi, ca societate, trebuie să ne gândim că, atâta vreme cât tratăm femeile mai prost decât bărbații, înseamnă că noi condamnăm mai bine din jumătate din populația României la sărăcie și la discriminare” – mai spune Cristina Chinole.

„Realitatea ne arată că în toate țările în care există egalitate deplină între femei și bărbați atât în treburile casnice cât și în ceea ce privește viața de angajat, societatea merge mai bine. De aceea, toate țările nordice, unde egalitatea există și se pune în practică, nivelul de trai și de fericire este mult mai mare decât în celelalte țări” – mai precizează Cristina Chinole – președintele Asociației Femeilor din Mediul Rural, invitată miercuri la Radio Antena Satelor.

Sursa: emisiunea Viața la Țară – Radio Antena Satelor

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite

 • Peste 100 milioane de lei, pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire

  Ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan, a aprobat ordinul privind repartizarea sumei de 112,5 milioane lei pentru cofinanţarea lucrărilor de investiţii în modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din 9 localități.

 • Metodologia-cadru de organizare a examenului național de definitivare în învățământ

  În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării a adoptat următoarele modificări și completări ale Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului de definitivat:

 • A apărut calendarul susținerii examenului de Bacalaureat

  S - a aprobat noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat. Astfel , înscrierile la Bacalaureat încep în 3 iunie, din 22 iunie au loc examenele scrise, iar în 30 iunie este programată afişarea rezultatelor.

  Se consideră centru de examen , unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

  organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

  20200525 123433

  Până la data de 8 iunie, Comisia județeană de bacalaureat va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

  Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

  Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

  Sursa: Viorel Grosu

  Foto: pixabay

 • Calitatea apei pentru scăldat. În ce parametri trebuie să se afle

  Nu mai e mult până când căldura de afară şi implicit încălzirea apelor de suprafaţă, ne vor "îmbia" să tragem o fugă până la "o scaldă".

 • Măsuri contra mierii falsificate

  În data de 20 mai, când sărbătorim "Ziua mondială a albinelor", a fost adoptat în Plenul Camerei Deputaților proiectul de lege 221/2017, care modifică și completează Legea Apiculturii nr. 383/2013.