-

Mesageria WhatsApp şi-a sfătuit utilizatorii să îşi actualizeze aplicaţia, în contextul unui atac informatic

Mesageria WhatsApp şi-a sfătuit marți, 14 mai 2019, utilizatorii să îşi actualizeze aplicaţia în contextul atacului informatic care a vizat datele pe care le deţin aceştia.

Specialiştii WhatsApp au identificat la începutul acestei luni o vulnerabilitate ce permitea hackerilor să instaleze programe tip spyware pe dispozitivele atacate, indiferent de platformă, Android, Apple iPhone, Windows sau Tizen. Primul care a făcut anunţul a fost ziarul britanic "The Financial Times", potrivit căruia tehnologia de spionaj a fost descoperită la o companie israeliană NSO Group, care realizează produse pentru agenţii de informaţii din Orientul Mijlociu şi din Vest.

Unul dintre aceste produse, care ar fi fost utilizat în trecut pentru localizarea activiştilor pentru drepturile omului din Orientul Mijlociu, porneşte microfonul sau camera video, colectează informaţii despre zona în care se află telefonul mobil şi citeşte mesajele email sau text de pe dispozitivele atacate. Reuters citează un comunicat al companiei WhatsApp care spune că a notificat Departamentul American al Justiţiei şi şi-a încurajat ultilizatorii să descarce ultima versiune a aplicaţiei în care a fost reuşită îndepărtarea vulnerabilităţii.

Deşi nu nenţionează numele companiei israeliene, comunicatul precizează că atacul a avut "toate semnele distinctive ale unei companii private cunoscute pentru colaborarea cu guvernele pentru furnizarea de probleme tip spyware, care preiau funcţiile sistemelor de operare a telefonului mobil". Nu este clar câţi dintre cei 1,5 miliarde de utilizatori au fost afectaţi, dar se pare că accesul ilegal era obţinut printr-un apel telefonic de la un număr din afara agendei la care utilizatorul nu era nici măcar nevoit să răspundă.

WhatsApp este o aplicaţie deţinută de compania Facebook, care le promite utilizatorilor criptarea întregului lanţ al comunicaţiilor acestora şi de aceea a devenit preferata organizaţiilor şi activiştilor care militează pentru protecţia drepturilor omului. Compania, dar şi experţi în securitate cibernetică susţin că doar un număr limitat de utilizatori au fost atacaţi şi confirmă că principala îngrijorare este legată tocmai de abuzuri la adresa acestora activişti. Organismul care reglementează activitatea WhatsApp în Europa - Data Protection Condition, confirmă că a fost notificată în legătură cu o vulnerabilitate majoră de securitate. La noi site-ul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO, recomandă şi el actualizare aplicaţiei WhatsApp pe toate sistemele de operare şi publică inclusiv versiunile afectate.

RADOR

Foto: Pixabay