-

550 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Bistrița-Năsăud

Sezonul rece e tot mai aproape, astfel că vaccinurile antigripale pot fi o soluție eficientă pentru a nu răci.

Conform Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, la nivel de județ, au fost deja înregistrate 2.003 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și alte 160 de cazuri de pneumonie.

S-au primit deja 550 de doze pe care le-am repartizat către personalul medical, sau către cei care vin în prim contact cu pacienții, iar acum suntem în așteptarea a încă trei tranșe de vaccinuri. În total, pentru Bistrița-Năsăud, am cerut 16.500 de doze, doze care vor fi împărțite către cabinetele de medicină de familie. Vaccinul pe care îl vom primi acum este mai complex decât cel de anul trecut, care era pentru trei tulpini, acum este pentru patru tulpini. Noi așteptăm să primim aceste doze cât mai repede, probabil în cursul acestei săptămâni sau în săptămâna următoare. De obicei, campania de vaccinare începe în a doua jumătate a lunii octombrie” , susține Dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP BN.

Au prioritate persoanele trecute în listele de risc,cei de peste 65 de ani, cronicii, suferinzii de insuficiență cardiacă, boli pulmonare cronice, dar și copiii cu polimalformații sau alte probleme malformative pentru care o gripă ar putea să fie fatală.

Toate dozele care vor fi distribuite către cabinetele de medicină a familiei vor fi inoculate în mod gratuit către populație. Există însă și o categorie de populație care preferă achiziția vaccinurilor din farmacii,inocularea vaccinului, fiind făcută ca un serviciu la cerere, cu taxă.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite