-

Dezinfecția fântânilor: Câtă substanță clorigenă trebuie folosită

Apa este indispensabilă în orice gospodărie, dar câți dintre noi știm cum putem să o dezinfectăm, desigur, în cazul în care nu suntem racordați la o rețea publică de apă potabilă.

În legislația românească sunt stabilite anumite limite pe care indicatorii de calitate a apei nu trebuie să le depășească. E bine știut faptul că o apă potabilă nu trebuie să aibă gust, miros și culoare, de aceea există posibilitatea ca fiecare să-și poată dezinfecta apa din propriile fântâni.

Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, modificat și actualizat prin HG 741/2016 stabilește "Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației".

Capitolul III al acestui act normativ este intitulat „Norme de igienă pentru fântâni publice și individuale folosite la aprovizionarea cu apă de băut”.

Încă din primul articol al acestui capitol se precizează că „apa din fântână, pentru a fi folosită în scop potabil, trebuie să corespundă calitativ reglementărilor în vigoare pentru apa potabilă”.

Conform prevederii legale, dezinfecția fântânii se face cu substanțe dezinfectante care au aviz sau autorizație emisă de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Acestea pot fi găsite, în general, în majoritatea farmaciilor din țară, precum și în marile magazine destinate produselor de casă și grădină.

După dezinfecție, calitatea apei trebuie să corespundă condițiilor de calitate prevăzute de legislația în vigoare.

Substanța clorigenă folosită pentru dezinfecție trebuie să aibă specificat conținutul în clor activ. Cantitatea de substanță necesară pentru dezinfecția apei variază în funcție de cantitatea de clor activ care trebuie realizată și care depinde de gradul de poluare a fântânii.

În conformitate cu actul normativ citat, calculul necesarului de substanță pentru dezinfecție se face în funcție de diametrul fântânii, de înălțimea coloanei de apă și de concentrația în clor a produsului folosit.

Modul exact de calcul este prezentat amănunțit în Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, modificat și actualizat prin HG 741/2016.

De exemplu, pentru a dezinfecta un metru cub de apă sunt necesare 20 de grame de produs cu o concentrație de 25%.

Așadar, dezinfectarea fântânilor este o operațiune ușor de realizat așa încât, pentru a avea o siguranță în ce privește calitatea apei ce o consumați, nu neglijați acest aspect.

În Bistrița-Năsăud circa 75 % din gospodării sunt racordate la rețelele publice de apă potabilă.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com