-

Al patrulea transplant de cord realizat de la începutul anului, la Târgu Mureş

La Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a avut loc al patrulea transplant de cord în trei săptămâni.

Un bărbat de 49 de ani din judeţul Mureş, care aştepta o inimă compatibilă de doi ani, a primit cordul unui pacient de 40 de ani aflat în moarte cerebrală.

Echipa de medici a spitalului din Târgu Mureş a prelevat cordul de la Oradea în cursul nopţii, apoi intervenţia de transplant a durat şase ore şi jumătate, potrivit doctorului Horaţiu Suciu.

Cordul a venit cu o oarece întârziere, din cazua condiţiilor meteorologice. Elicopterul a zburat pe ceaţă, a aterizat undeva la 30 de kilometri de Târgu Mureş şi de acolo cordul a venit greu până la spital. Motivele sunt şi problemele mari de infrastructură şi transport, care ne dau emoţii de fiecare dată. Noi suntem în permanentă luptă contracronometru.

Prezent alături de medici, doctorul care a efectuat primul transplant de cord de la Târgu Mureş, acum mai bine de 20 de ani, Radu Deac, spune că medicina a evoluat atât de mult încât trebuie adaptate şi condiţiile de transport.

Este imperios necesar să se reorganizeze aceste mijloace de transport şi nu vedem altă soluţie decât, aşa cum se face şi în alte ţări şi cum a fost şi la noi, această aviaţie sanitară, cu aparate dotate.

Intervenţia a fost în final reuşită, spune medicul anestezist Sorin Paşcanu.

Pacientul se află în terapie intensivă, în următoarele şapte-zece zile va fi în terapie intensivă, monitorizat atent, pe terapie imunosupresivă, şi sperăm că o vom duce la fel de bine până la capăt ca şi cu ceilalţi pe care i-am operat anul acesta.

Anul 2020 a debutat în România cu un număr impresionant de transplanturi de cord: patru în trei săptămâni, în timp ce în cursul anului trecut s-au făcut şase.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com

Articole înrudite