-

Cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat în ultimii 30 de ani

Caravane de depistare a tuberculozei vor poposi în 16 localităţi mici din judeţul Bacău, începând din martie şi până în luna mai.

Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute a fost semnat protocolul de colaborare între Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu autorităţile băcăuane.

Este vorba despre cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătăţii în România, în ultimii 30 de ani - explică managerul Dragoş Dendrino, de la Institutul "Marius Nasta".

Toate persoanele sunt invitate să vină şi să facă o radiografie gratuită. După ce se face această radiografie, se face diagnosticarea, iar în cazul în care depistăm persoane afectate de această boală, sunt îndrumate către Programul Naţional de Combatere a Tuberculozei, unde primesc tratament şi servicii-suport pentru a ajunge la vindecare.

Moldova, Dobrogea şi Oltenia au rata cea mai mare de incidenţă a tuberculozei. Motivul este unul singur: sărăcia.

Dragoş Dendrino: În partea de Est şi partea de Sud sunt zonele cele mai afectate din România de tuberculoză, sunt zonele care au populaţie aflată în risc de sărăcie, numeroasă.

România este ţara din Uniunea Europeană cel mai grav afectată de tuberculoză.

Sursa: Radio Romania Actualitati

Foto: pixabay.com