-

Legea mirosurilor - votată în Parlament. Ce trebuie să știi despre disconfortul olfactiv - norme și pedepse

Legea Mirosurilor pentru a combate poluarea olfactivă din oraşe a fost adoptată de Camera Deputaţilor, cu 309 voturi pentru şi o abţinere, şi va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Această lege este un proiect iniţiat de parlamentarii USR Allen Coliban (foto) şi Cornel Zainea, cu susţinerea mai multor parlamentari din diferite partide, ca răspuns la numeroase sesizări venite din partea cetăţenilor cu privire la disconfortul olfactiv generat de depozite de deşeuri, activităţi industriale sau ferme.
"Legea aceasta vine să creeze un cadru de determinare a disconfortului olfactiv. Porneşte de la un standard european existent (Olfactometria dinamică) şi pe baza acestor determinări care pun pe o scară de la 1 - 10 cât de mare este disconfortul olfactiv, autorităţile de mediu pot să impună poluatorului realizarea de planuri corective, planuri de remediere, iar în cazul în care aceste planuri nu sunt făcute sau nu dau efecte, se poate merge până la suspendarea autorizaţiei de funcţionare", a spus Allen Coliban.
Mirosuri neplăcute sunt resimţite frecvent în Braşov spre disperarea cetăţenilor care îşi pun semne de întrebare cu privire la sursa acestora. În acest sens, autorităţile locale responsabile cu problemele de mediu nu au reuşit să dea răspunsuri convingătoare de-a lungul timpului.
"Braşovul este un oraş care, din păcate, are o problemă cu mirosurile. Ştim cu toţii faptul că nu e o problemă de ieri, de azi, ci faptul s-a agravat pe parcursul anilor. Avem un răspuns oficial cum că groapa de gunoi din cartierul Triaj cauzează disconfortul olfactiv. Până acum a lipsit exact asta, să măsurăm cât de mare este disconfortul olfactiv realizat de un anumit poluator şi să existe posibilitatea pentru autorităţile de mediu să ia măsuri", a adăugat Allen Coliban.
Legea mirosurilor stabileşte obligaţii atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât şi pentru autorităţile publice.

RADOR
Foto: Pixabay