-

Scăldatul și pescuitul, interzise în locurile neamenajate din Argeș

Reprezentanții de la Apele Române avertizează că scăldatul în locuri neamenajate este interzis. Odată cu instalarea sezonului călduros, zonele de agrement din judeţul Argeș s-au aglomerat.

Cele mai căutate sunt ştrandurile, dar şi malurile lacurilor sau râurilor, chiar şi cele care nu sunt destinate activităţilor de recreere. Dovadă stau oamenii înşiruiţi pe malurile râurilor/lacurilor veniţi în weekend şi nu numai la plajă sau la scăldat, ignorând pericolele la care se expun.

În acest context, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (ABAAV) reaminteşte faptul că: "scăldatul în zonele neamenajate, în râurile şi lacurile de acumulare este interzis. Persoanele care se află la plajă, la scăldat sau practică pescuitul în zonele neamenajate, în special în aval de lacurile de acumulare, se expun pericolului de înec în cazul apariţiei unor viituri, personalul tehnic al barajelor din administrarea ABAAV neputând vizualiza şi alarma întreaga zonă din aval. Evacuarea controlată a unor debite mari de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând, ca urmare a înregistrării unor precipitaţii în zone amonte de cele în care se efectuează deversări".

De aceea, Administraţia recomandă populaţiei să aleagă ştrandurile şi zonele special amenajate, cu respectarea măsurilor de siguranţă dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii SARS-COV-2.

Lacurile de acumulare sau râurile reprezintă un pericol atât din cauza cauza curenţilor care se formeză în timpul deversărilor şi al funcţionării hidrocentralelor, cât şi a colmatării şi a vegetaţiei din apă.

Curenţii care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sau funcţionării hidrocentralelor sunt foarte puternici şi pun în pericol viaţa celor care se aventurează în aceste lacuri.

Atenţionarea „Scăldatul şi pescuitul interzis” este inscripţionată şi pe digurile lacurilor de acumulare.

Aceeaşi recomandare este adresată şi persoanelor care practică pescuitul (amatori sau profesionişti), de folosire a zonelor special amenajate pentru acest sport.

Sursa: Constantin Pasol

Foto: pixabay

Articole înrudite