-

Criteriile de identificare a pacienţilor cu COVID-19 stabilite de Ministerul Sănătăţii

Criteriile de identificare a pacienţilor cu COVID-19, dar şi cele de externare în cazul acestora au fost stabilite de Ministerul Sănătăţii printr-un ordin, care a fost publicat ieri în Monitorul Oficial.

În spitale şi clinici diagnosticul se va pune conform metodologiei Institutului de Sănătate Publică după recoltarea exudatului nazofaringian şi, sau orofaringian, iar în aşteptarea rezultatului pacienţii vor fi izolaţi în zona tampon ale unităţii sanitare unde s-a făcut testul sau, dacă este cazul, în alte locaţii stabilite de autorităţi.
Pacienţii asimptomatici, fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc vor fi transferaţi şi internaţi în unităţile de izolare şi tratament. Ei pot fi externaţi după 48 de ore de la internare după o evaluare clinică şi paraclinică, dar vor fi obligaţi să stea izolaţi până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. După cele două săptămâni pacienţii asimptomatici nu mai au nevoie de un nou test pentru o SARS-Cov-2. Monitorizarea stării de sănătate pe perioada izolării la domiciliu se face de medicul de familie sau DSP zilnic prin sistemul de telemedicină. Pacienţii asimptomatici cu factorii de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza a doua sau de suport. Aceştia pot fi externaţi după maximum 10 zile de la internare cu lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei pentru cel puţin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în a opta zi de la internare.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite