-

Cârjei, satul uitat de lume la nici 20 de km de Severin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Satul mehedinţean Cârjei, comuna Hinova, riscă să dispară de pe harta judeţului şi a României în câţiva ani. Din cele aproximativ 15 case, mai bine de jumătate sunt părăsite.

Dumnezeu însă n-a uitat zona aceasta pustie, dar pitorească şi a făcut ca Episcopia Severinului şi Strehaiei să pună bazele unei mănăstiri de măicuţe, un loc liniştit de rugăciune şi închinăciune.

18.06-carjei-04

Satul Cârjei este poziţionat geografic la marginea pădurii Stârmina, deasupra dealului cu acelaşi nume. Trei drumuri de acces sunt până la Cârjei. Unul prin care nu poţi să urci nici cu o maşină, de fapt o potecă, dinspre comuna Hinova, prin pădure, pe o distanţă de 5 km. Un altul, pe care poţi ajunge cu maşina, este un drum ocolitor de circa 25 de km pe ruta Hinova-Rogova-Livezile-Cârjei. Şi ultimul prin satul Bistriţa. Poate şi din acest motiv la Cârjei nu s-a încumetat nimeni să deschidă un magazin alimentar.

18.06-carjei-01

Localnicii de aici sunt nevoiţi să plece în satele învecinate după provizii de ulei, ţigări, pâine, orez, zahăr sau ce mai au nevoie. Şcoala generală este părăsită de mult şi stă să se prăbuşească. În Cârjei nu există în prezent niciun copil care să meargă la şcoală ori la grădiniţă.

18.06-carjei-03

Zilele trecute ne-am aventurat şi noi să ajungem în Cârjei şi am reuşit. Am găsit oameni minunaţi, puţini ce-i drept, care ne-au povestit că nu se vor despărţi niciodată de pâinea în ţest, cântecul fazanului şi pământul roditor.

18.06-carjei-02

Localnicii, pe care îi numeri pe degetele de la mâini, trăiesc izolaţi de restul lumii, fără niciun magazin, fără poştă, şcoală, cămin cultural şi cu drumuri de acces greu de străbătut. În ultimul timp, majoritatea locuitorilor au plecat de la Cârjei, dar există şi câţiva ce nu vor să plece în ruptul capului în zone cu civilizaţie.

18.06-carjei-05

Chiar dacă sunt nevoiţi meargă călare după pâine ulei şi zahăr în localităţile învecinate, chiar dacă satul este pustiu. Din nefericire, însă, sunt extrem de puţini.

Citit 1684 ori