Imprimă această pagină

Rudari, satul oltean rămas doar în scripte

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între recensământul din 2002 şi cel din 2011, din judeţul Olt au dispărut mai multe sate. Cu excepţia satului Rudari de la Scărişoara, celelalte au dispărut şi din scriptele primăriei.

În urmă cu 30-40 de ani, în sat trăiau peste 100 de familii de rudari, de aici şi denumirea satului. Erau oameni săraci, dar liberi. Trăiau în bordeie construite ca pe vremea dacilor, din brazde de pământ şi lemn, lipite pe interior cu pământ galben.

Îşi asigurau minimul de hrană din puţinii bani pe care reuşeau să-i câştige de pe urma vânzărilor de linguri, albii sau alte obiecte lucrate manual din lemn sau metal. Probabil că aşa ar fi stat lucrurile şi acum dacă, la scurt timp după ce primii localnici şi-au ridicat case în adevăratul sens al cuvântului, regimul comunist nu ar fi înfiinţat aici un CAP.

11.06-rudari-01

Pentru că animalele rudarilor lăsate libere distrugeau producţia, comuniştii au decis să îi mute. Presaţi de autorităţi, mulţi au ales să plece... peste Olt, în comună şi să ia viaţa de la capăt. Au fost, însă, câţiva care s-au încăpăţânat să rămână. După câteva revărsări ale apelor Oltului în care bordeiele li s-au prăbuşit, au părăsit şi ei satul.

11.06-rudari-02

Tanti Smaranda este ultimul locuitor care a părăsit satul. Îşi aminteşte şi acum, câţiva ani de la plecarea din Rudărie, cu nostalgie de vremea când trăia în sătucul de peste Olt. Deşi grea, viaţa de acolo îi plăcea. Tot ce a mai rămas din satul Rudari sunt, din loc în loc, câteva ruine.

11.06-rudari-04

Din şcoala în care bătrânul Dascăl a încercat să-i înveţe carte pe copiii rudarilor nu a mai rămas nimic. Doar foştii localnici care i-au trecut pragul îşi mai amintesc cu exactitate de locul unde era. Acum, pe locul fostei şcoli, se mai ridică din când în când câte un bordei în care ciobanii sau văcarii din comună îşi duc viaţa vara când vin cu animalele în... tabără.

Nu se plâng de viaţa rudimentară pe care o duc aici. Ba, din contră, unii chiar se bucură că locuiesc un timp în natură, departe de tumultul vieţii şi chiar de nedreptăţile ei. Uită astfel de tot ce a adus rău civilizaţia din comună.

11.06-rudari-03

Rămas de ani buni fără niciun locuitor, satul Rudari mai există, încă, în scriptele autorităţilor. Apare chiar şi în rezultatul final al recensământului. La localităţi, nu la rubricile celelalte. Autorităţile spun că situaţia nu deranjează, aşa că nu au făcut nimic pentru a şterge oficial satul de pe... hartă.

11.06-rudari-05

 

 

Citit 1888 ori