-

Italieni – satul doljean care a rămas doar pe hartă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Case care mai de care mai frumoase cu fundaţia sau pereţii din marmură se înălţau cu peste cincizeci de ani în urmă în satul Italieni. Italieni a fost un sat situat la 20 de km de municipiul Craiova şi înfiinţat de etnici italieni veniţi în România prin anii 1900.

Mulţi dintre localnicii de atunci lucrau la construirea clădirilor în care astăzi îşi desfăşoară activitatea instituţii ale autorităţilor locale, clădiri considerate adevărate capodopere arhitecturale.

Meşteri desăvârşiţi, italienii au prins drag de câmpiile Olteniei, şi s-au stabilit aici în comuna doljeană Bucovăţ. Prin anii '60 satul număra peste doua sute de familii. Aveau drumuri, reţea de electrificare, şcoală, biserică catolică şi un cimitir.

Regimul comunist a hotărât printr-un decret emis în anii '80 strămutarea italienilor în alte sate din comună sau în comunele învecinate. A fost momentul care a coincis cu dispariţia satului de italieni.

În locul lui a rămas teren agricol şi clădirea şcolii transformată acum în stână. Răpuşi de boală şi greutăţi italienii din Oltenia au decedat rând pe rând.

Povestea locului este ştiută de majoritatea oamenilor din zonă motiv care-l ambiţionează pe primarul comunei Bucovăţ, Constantin Vasile, să pună în practică un proiect menit să readucă la viaţă vatra satului Italieni şi să transforme locul în obiectiv turistic.

04.06-italieni-1

04.06-italieni-2

Citit 1281 ori