Imprimă această pagină

Cruci, satul căruia oamenii i-au pus cruce

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întemeiat pe la 1700, în vârf de deal, cu biserică făcătoare de minuni, în satul doljean Cruci au mai rămas doar casele, oamenii au plecat.

Satul-fantomă, din comuna Goieşti, este situat la 30 de kilometri de Craiova. Dacă îi întrebi însă pe tinerii din localitate cum se ajunge acolo, cei mai mulţi ridică din umeri.

După ce am întrebat în stânga şi în dreapta unde o putem găsi pe ultima localnică din satul Cruci, am dat de ea în comună, la poalele dealului pe care se află satul părăsit.

21.05-ultima localnica din Cruci--Viorica CârlugeaÎn momentul în care am întrebat-o de satul-fantomă, locul în care a trăit aproape 20 de ani, s-a luminat dintr-odată la faţă.

În satul Cruci, din judeţul Dolj, în anul 1770, a fost construită o biserică, unde odinioară ,oamenii din toată ţara veneau să se roage.

Are aceeaşi poveste ca şi cea de la Maglavit, făcătoare de minuni. Un cioban pe nume Radu l-a visat pe Dumnezeu, care l-a rugat să ridice în deal un lăcaş de cult.

21.05-Biserica din CruciDin păcate, acum lăcaşul de cult este în paragină. În interior sunt cinci cruci, de unde şi denumirea satului.

Primarul comunei Goieşti, Adam Atanasie, susţine că, la mijlocul secolului trecut, în satul Cruci trăiau 120 de familii. Casele au început să dispară una după alta.

Oamenii care au locuit în satul Cruci au ales să plece de acolo din două motive: erau practic rupţi de civilizaţie, iar în al doilea rând nu aveau curent electric.

 

Citit 1438 ori