-

Circa 70% din primăriile din ţară nu au asistent social

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele CNASR, Doru Buzducea susține că, deși  țara noastră are 23 de facultăţi de asistenţă socială şi în jur de 40.000 de absolvenţi, aproximativ 70% din primării nu au asistent social.

"Din păcate, asistenţa socială este slab dezvoltată pe cuprinsul ţării: 70% din primăriile locale nu au angajat asistent social şi avem de unde, pentru că doar 7.000 de absolvenţi profesează, iar restul de peste 30.000 aşteaptă să se deblocheze posturile şi primăriile să îi angajeze şi să aducă plus valoare societăţii, pentru că nu există comunităţi sustenabile fără asistenţă socială, iar asistenţă socială fără asistent social nu se poate: asistentul social aduce plus valoare la nivel local, face diferenţa între circumstanţe, este un om pe care ne putem baza, intră în casele oamenilor, monitorizează problemele sociale, consiliază, previne instalarea anumitor patologii sociale", a spus Doru Buzducea în cadrul evenimentului "România se ridică în picioare pentru asistenţa socială" găzduit de Universitatea din Craiova. campanie naţională de promovare şi valorizare a profesiei de asistent social care are loc la nivelul fiecărui judeţ.

Buzducea a precizat că prin campania naţională de promovare şi valorizare a profesiei de asistent social, care are loc la nivelul fiecărui judeţ şi intitulată metaforic "România se ridică în picioare pentru asistenţa socială", este celebrată profesia de asistent social, dar în acelaşi timp sunt aduse în discuţie şi dificultăţile pe care le întâmpină această breaslă.

"În ultima vreme au crescut salariile asistenţilor sociali, însă şi aici mai sunt paşi de făcut, de armonizat salariile la anumite categorii, pentru că este perfectibil, ca orice lucru. Sigur că nu e uşor ca primăriile sărace să susţină asistenţa socială, însă şi aici avem soluţii şi le putem discuta cu autorităţile centrale. Toate aceste neajunsuri se reflectă în respectarea statutului nostru profesional. Asistentul social construieşte conexiuni, strategii şi oferă sprijin celor care au nevoie. Visul nostru este ca asistentul social să fie promovat, respectat şi valorizat la nivel naţional şi ne-am dori ca acesta să fie realitatea zilei de mâine", a mai afirmat preşedintele CNASR.

Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a afirmat că în ultimii ani instituţia de învăţământ superior pe care o conduce a dus o campanie de deschidere către mediul socio-economic, fiind perfectate în jur de 200 de parteneriate şi organizate evenimente de anvergură, pentru a arăta ce înseamnă învăţământul şi cercetarea academică, performanţele universităţii craiovene, dar şi pentru punerea în legătură a studenţilor şi cadrele didactice cu agenţii economici regionali şi locali.

"S-ar putea să ne mire, dar umanitatea, generozitatea, grija faţă de celălalt se învaţă, se educă, după cum educaţia în sine, printre altele, este susţinută şi de generozitate şi de grija faţă de aproape. Educaţia înseamnă nuanţe, acurateţe, temeinicie, seriozitate şi mai cu seamă înseamnă valori. Universitatea din Craiova a fost înfiinţată ca răspuns la necesităţile de cunoaştere şi profesionale ale acestei viziuni, iar azi are aproape 100 de specializări. Înfiinţarea învăţământului sociologic în anul 1995 a fost o etapă firească, iar specializarea asistenţă socială a cunoscut o dezvoltare în concordanţă cu misiunea instituţiei noastre. (...) Evoluţia economică, intelectuală şi grija pentru celălalt sunt nuanţe ale ideii pe care noi, cei de la Universitatea din Craiova, o sprijinim. Educaţia este singura resursă care nu dă greş", a spus rectorul Universităţii din Craiova în cadrul evenimentului organizat de CNASR.

Prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, a afirmat că evenimentul intitulat "România se ridică în picioare pentru asistenţa socială" este unul fără precedent în România în ceea ce priveşte valorizarea, promovarea şi afirmarea activităţii şi învăţământului din domeniul asistenţei sociale, fiind derulat până acum în 21 de judeţe, asistenţa socială şi sociologia din România fiind legate de numele lui Dimitrie Gusti.

"Omul este nu numai o fiinţă socială, ci şi afectivă, iar în domeniul asistenţei sociale, dacă nu pui inimă, nu reuşeşti nimic. (...) Asistenţa socială nu e singură pe lume, are o soră, care se numeşte sociologia şi destinul lor a fost trasat după 1925, în perioada interbelică, de Dimitrie Gusti. Dacă sociologia face diagnoză socială, asistenţa socială este cea care face intervenţie socială, pentru că nu există societăţi de oameni sfinţi, ordine fără dezordine, normalitate fără patologie socială şi este nevoie de sociolog care să descifreze, să propună soluţii şi de asistentul social care să intervină eficace", a spus Dumitru Otovescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a subliniat că la nivelul judeţului Dolj sunt circa 1.500 de copii instituţionalizaţi, iar CJ alocă anual circa 30% din buget Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

"Această zonă din România are un număr foarte mare de copii instituţionalizaţi - 1.500 de copii - şi 1.500 de salariaţi (o mare aglomerare urbană din Craiova se află în această instituţie), iar eu sunt tutorele acestor copii prin lege. În ultimii 8-9 ani, CJ a investit în mod constant în această direcţie. Lucrurile nu stau pe roze, deşi peste 30% din bugetul judeţului se duce către DGASPC, ceea ce e foarte mult pentru un judeţ sărac şi o regiune săracă din cele 20 de regiuni de acest fel ale UE, însă copiii, oamenii sunt cea mai mare valoare de care trebuie să avem grijă", a spus Prioteasa.

La eveniment au participat câteva sute de asistenţi sociali din Dolj, reprezentanţi ai autorităţilor locale, iar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis un mesaj în care a afirmat că sistemul de asistenţă socială din România a cunoscut o amplă dezvoltare după anii 90, fapt impus de realităţile sociale cu care s-a confruntat societatea românească după căderea comunismului.

"Cunosc problemele cu care astăzi se confruntă şi încercăm prin toate mijloacele să menţin serviciile sociale dezvoltate la nivel local şi judeţean. În acest sens am stabilit grila de salarizare, fiind cunoscut faptul că acest sistem a fost vitregit de creşterile salariale ani la rând. În vederea adaptării sistemului la nevoile şi provocările induse de dezvoltarea societăţii noastre, suntem în momentul în care trebuie găsite soluţii viabile pentru finanţarea dezvoltării serviciilor sociale şi a creşterii eficienţei intervenţiilor serviciilor publice şi private în acest domeniu. Investiţia în asistenţă socială este o dovadă a solidarităţii umane la nivelul societăţii, cetăţenii având nevoie de securitate şi siguranţă ca în cazul în care nu se pot descurca prin forţe proprii, statul, prin sistemul de asistenţă socială, să poată oferi ajutorul necesar de care aceştia au nevoie", a afimat Vasilescu.

Sursa: AGERPRES

Citit 1307 ori