-

Mână de la mână, cu 5 lei pe lună – satul care „crește” din donaţiile comunităţii

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ce poţi face în ziua de astăzi cu 5 lei?... mai nimic, am gândi mulţi dintre noi. Însă, când se adună mână de la mână şi banii sporesc, altfel stă situaţia în acest sat frumos din județul Alba.

După principiul "dau 5 lei pentru satul meu" se gospodăreşte satul Limba, din judeţul Alba şi o face la superlativ. Localitatea este unică în România, oferind un exemplu incredibil despre umanitate și dspre modul în care oamenii pot colabora pentru bunul mers al comunității.

Asociația „Limbenii”, înființată în 2007, este cea care se ocupă de tot. De atunci, în fiecare lună, 130 de familii donează câte 5 lei pentru comunitate. Din aceşti bani şi din alte investiţii realizate cu fonduri europene, satul Limba se gospodăreşte exemplar.

Totul a început în 2007, când turla bisericii trebuia reparată, iar oamenilor le-a venit ideea să se adune şi să pună toţi umărul. De atunci, în fiecare lună, 130 de familii din cele 150 donează câte 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiţi cu folos. „Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea în care trăiesc”, afirmă Augustin Muntean, membru în asociaţie.

Astfel, s-a ajuns ca din sumele adunate să fie plătite medicamente pentru bătrânii singuri şi neajutoraţi. De asemenea, copiii satului au fost trimişi în tabere, chiar şi la Marea Neagră. În urmă cu câţiva ani, la o şedinţă a asociaţiei au refuzat oferta unui patron care dorea să deschidă o crâşmă în sat. Sătenii au spus că au de lucru acasă şi nu au timp de stat prin baruri. Limba este, astfel, poate singurul dacă nu printre puţinele sate din România cu un asemenea nivel de dezvoltare, care nu are un bar unde oamenii să poată consuma băuturi alcoolice.

Aici există drumuri asfaltate, pistă de biciclete, internet wireless gratuit. Oamenii spun că satul lor este cel mai modernizat din județul Alba, iar asta de datorează doar lor. Au pus mână de la mână și repară singuri poduri, biserica și îi ajută pe cei mai nevoiași. Satenii nu mai au animale de tracţiune şi susţin, pe bună dreptate, că satul lor este unul dintre cele mai dezvoltate din judeţul Alba.

În Limba nu găsim numai oameni gospodari, ci şi români adevăraţi, atraşi de glia strămoşească. Limbenii plecaţi peste hotare se reunesc, de 48 de ani, în prima duminică din septembrie la sărbătoarea ”Fiii satului”. Localnicii se întâlnesc la monumentul din centrul satului unde preotul oficiază un parastas pe pomenire a eroilor, se organizează un meci tradiţional de fotbal, expoziţii, lansări de carte, dialoguri şi o mică petrecere. Şi, slavă Domnului, au ce povesti şi cu ce se mândri!

Citit 1759 ori