-

„Olandezii de România" care promovează frumuseţile ţării noastre (VIDEO)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un sat din munţii Apuseni, Ocnița, la poalele Muntelui Mare timpul parcă s-a oprit, lăsându-te să admiri în linişte natura. Aici îl găsim pe Jordi, un olandez îndrăgostit de România.

El a dat traiul din Olanda, pe liniştea din Apuseni. Povestea olandezului pe meleagurile noastre a început acum câţiva ani, când, ajuns în vizită aici, acesta a fost cucerit de frumuseţile naturale ale ţării noastre. A fost dragoste la prima vedere, care l-a determinat pe Jordi să-şi părăsească ţara ca să înceapă, alături de familia lui, o viaţă nouă pe pământ românesc.

Pentru început, a cumpărat aici o casă şi şi-a adus cu el soţia şi copiii din Olanda. Apoi, au decis să ridice şi o pensiune, cât să se poată întreţine. S-au acomodat repede. Ne-au învăţat limba, obiceiurile şi chiar reţetele.

Acum, Jordi îşi cheamă şi prietenii din Olanda în vizită. Şi le arată meleagurile de care s-au îndrăgostit şi pentru care a fost în stare să părăsească ţara natală. În pensiunea lor, olandezii primesc turişti din toată lumea şi nu ratează niciodată ocazia de a le vorbi acestora la superlativ despre frumuseţea ţării noastre.

Jordi şi familia lui nu reprezintă sigurul exemplu de acest fel. Există şi alţi olandezi care au renunţat la comfortul vieţii din Olanda pentru o experienţă pe plaiurile mioritice. Ray Dorgelo, spre exemplu, a fost atât de atras de ținuturile din jurul Bistriței încât a decis să se căsătorească cu aleasa sa la o stână din Dealul Negru, unde martori le vor fi ciobanii și câinii carpatini.

Cei doi olandezi s-au stabilit anul trecut în România și de atunci îl vizitează des pe ciobanul Vasile Voștinar, de la o stână din Budacu de Jos. Ray Dorgelo este pasionat de câinii ciobănești carpatini, fapt pentru care a și intermediat un contract între cioban și o televiziune franceză, care să realizeze un documentar la stână respectivă.

Fascinat de modul de viață al ciobanilor, de ținuturile sălbatice și de peisajele minunate, Ray, alături de logodnica sa, Jenny, au decis să se căsătorească la o stână din Dealul Negru, în compania câtorva prieteni din România și a familiilor care vor veni tocmai din Olanda. El a asigurat că la nuntă se va respecta tradiția românească și se va servi inclusiv țuică.

Cei doi olandezi s-au stabilit în satul Ocnița pentru că le place viața la țară, dar lucrează în Bistrița și sunt implicați în diverse proiecte, semn că vor rămâne mult timp în România.

Citit 2010 ori