-

Localitatea dâmbovițeană Runcu se aflã în sărbătoare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Răvășitul oilor marchează una dintre cele mai vechi tradiții românești. Conform calendarului popular, oile s-au aflat la pășunat de la începutul anului pastoral, din apropiere de Sângiorz.

Ele coboară spre toamnă, în apropiere de Sâmedru (care este deschizătorul iernii pastorale, la 26 octombrie) când se încheie ciclul pastoral.

După cum anunță organizatorii, la Runcu, pe Platoul numit „Vârf la In” vor fi prezenți crescători de ovine, caprine și vite din 10 județe ale României.

Ei prezintã, într-un spațiu special amenajat, produse specifice ciobăești produse în ferme și gospodării țărănești precum: pastramă, cașcaval, branză de burduf și branză în coajă de copac, telemea veche și mai nouă, dar și cârnați, cozonaci, prăjituri și dulcețuri de fructe precum și produse artizanale și meșteșugărești.

Manifestările vor începe la ora 12:00 și se vor încheia seara târziu.

Momentele de astãzi se succed unele dupã altele iar Radio România Antena Satelor, principalul partener media, va transmite de acolo aproape 3 ore, momente si aspecte în direct pe unde radio si pe internet, într-o editie speciala care începe la ora 12:20 si va include si dedicatiile muzicale de dupã ora 14:05.

Printre momentele de atractie se numara un spectacol cu cai din zonã, oferit de actorul Denis Ștefan și îmblânzitor de cai, Miron Bococi, de la Hipodromul "Potcoava".
Sătenii, crescători de animale, care dețin cai din rase grele se vor întrece într-un concurs, cu probe care vor pune la încercare atât omul cât și animalul în ridicarea și transportul unor obiecte destul de grele. Nu vor lipsi plimbările în căruțele trase cu cai, un foc de tabără și un extraordinar spectacol de artificii.

Pe lângă aceste momente va avea loc și un spectacol folcloric de excepție.

Pe scena amplasată pe platoul vor urca ansambluri folclorice și interpreți îndrăgiți de muzică populară.

Amintim aici Grupul folcloric bărbătesc "Doruri Muscelene" din Argeș precum și pe interpreții: Nicoale Datcu, Neta Soare, Ion Drăgan, Camelia Bălmău, Emilia Dorobanțu, Valentin Sanfira, Ionuț Fulea și alții.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local al Primariei Runcu, Consiliul Judetean de Cultură Dambovița, Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul de Informare și Promovare Turistică Runcu.

Radio Antena Satelor este partener media al sărbatorii de la Runcu.

 

Citit 695 ori