-

Caravana "Viața la țară", în comuna Gălbinași din județul Buzău!

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O comună din trei sate Gălbinași, Tăbărăști și Bentu, ai cărei cei peste 4000 de oameni trăiesc liniștit și așezat între văile a două răuri mult cântate în folclorul nostru Buzău și Călmățui.

Situată la doar 12 Km de Municipiul Buzău, este ușor de ajuns aici. Te costă doar 2 - 3 lei iar transportul se face în condiții civilizate, cu ajutorul autobuzelor orășenești care asigură deplasarea sătenilor de la oraș către sat și invers, din oră-n oră.

Într-un astfel de autobuz am urcat și noi, dornici să parcurgem distanțele alături de oamenii loculului, mulțumiți că pot ajunge atât de simplu către locurile de muncă.

Principala ocupație a locuitorilor din Gălbinași rămâne însă agricultura. Cultura cerealelor la câmpie, în special porumbul și grâul se face pe terenurile proprietatea personală sau asociații agricole.

Este timpul când fermierii măsoară recolta și pregătesc brazda viitoare.

Producțiile la grau și orz au salvat situația vara aceasta, pentru că și cei mai puternici dintre ei, care lucrează suprafețe de peste 700 de ha sau chiar 1000 de ha își fac acum griji din cauza secetei.

Pentru cultura de rapiță, lucrurile au fost hotărâte, anul acesta nu se va însămânța deloc.

poza2

Și totuși brazda trebuie să înflorească și anul viitor iar fermierii doar asta știu să facă, indiferent de vreme și condiții. La ferma administrată de dl Cristea Marius, se face tratarea semințelor de grău în regim propriu, este mai eficient și mai sigur, în timp ce ultima sa achiziție în materie de utilaje, un tractor Class 400, își face treaba în câmp, la arat. 

poza3

O altă unitate agricolă puternică în comună cu o cifră de afaceri de cca 6-7 milioane RON, este cea a dlui Paul Costea, care a implicat întreaga familie în administrarea celor peste 1300 de ha de teren.

Cântărește cu mulțumire recolta acestei toamne dar își dorește cu ardoare un sistem de irigații funcțional, așa cum era odată, care ar salva de la uscăciune hectarele de culturi risipite pe aceste văi.

poza4

Zootehnia se face la Gălbinași de oameni pricepuți și dornici să învețe lucruri noi, chiar și limba română, de pildă. Este cazul lui Benoin Devie un francez get-beget, care a sosit la Gălbinași în urmă cu 10 ani, convins că va reuși.

poza5
Creșterea ovinelor este o activitate pe care fermierii doresc să o păstreze în ciuda greutăților întâmpinate zi de zi cu valorificarea.

poza6
În ciuda greutăților ivite din cauza pestei porcine africane, tănârul medic veterinar Dan Enache se ambiținează să mențină afacerea de familie, îngrășarea porcilor, 3500 de capete pe serie, acum gata de abatorizare.

poza7
Comuna Gălbinași este o localitatea care și-a schimbat fața prin proiectele implementate aici, cu fonduri europene si guvernamentale.

Un record ce trebuie metionat aici, construirea Scolii Gimnaziale din centru localitatii, în doar trei luni, din iulie si pana în septembrie 2018.

poza8
Elevii învata aici in conditii deosebite, iar satenii au drumuri bune, canalizare si alimentare cu gaz.

poza9

 

Citit 1450 ori