-

Un urs a atacat oile de la o stânp din comuna Ceahlău, la 400 de metri de satul Pârâul Mare. Oamenii s-au obișnuit cu vizitele sălbăticiunilor, unele dintre acestea intrând chiar în gospodării.

De data aceasta, atacul a fost înregistrat ziua în amiaza mare, ursul omorând 4 mioare. Stâna apartine Asociației Crescatorilor de Ovine și Bovine Floare de Colț, iar miercuri, 22 august, se va întruni comisia de la nivel local pentru a stabili pagubele si despagubirile.

„Ataca, daca sunt prea multi! Acesta este al saselea atac de urs. Am avut si de lup. Nu sunt ursi adusi de prin alte parti, sunt de ai nostri. S-au înmultit. Pentru unii, animalele salbatice sunt mai presus si când te gândesti ca vine iarna, nu mai gasesc de mâncare prin padure si vin mai aproape de sat. Daca i-am scapat la carne, la animale...nu a dat la om pâna acum. Nici nu vrem sa ne gândim! La fiecare atac s-a facut comisie pentru despagubirea oamenilor, s-au facut hârtii catre Ministerul Mediului, însa nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Dumitru Coroamă, primarul comunei Ceahlau.

Ursii traiesc într-un areal foarte mare, având la dispozitie suprafata Parcului National Ceahlau, dar si fondul cinegetic al Asociatiei de Vânatoare si Pescuit „Lupul Cenusiu”, si cu toate acestea, specialistii sustin ca s-au înmultit foarte mult.

„Atacurile sunt frecvente. Ursul s-a înmultit foarte mult în ultimii 10 ani, deoarece cota de extractie este mica. În fiecare an am cerut 2-3 ursi si s-a aprobat unul sau nici unul. De doi ani nu am mai avut cota, în conditiile în care ursul este vârful piramidei trofice si nu are dusman natural, în afara de om. Sunt ursoaice care fata si 3-4 pui. Exista filmari si cu 5 pui. Pe un fond cinegetic de 12.000 de hectare cu tot cu Parcul National Ceahlau, ajungi la peste 30 de exemplare si calculezi o rata de mortalitate la pui de 50%”, a spus Raul papalicef, presedinte Asociatia „Lupul Cenusiu”.

Conform datelor furnizate de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, la evaluarea carnivorelor mari din perioada martie-mai 2018, pe cele 442 de fonduri cinegetice din judet au fost înregistrati 443 de ursi, 284 de lupi, 195 de râsi si 293 de pisici salbatice.

GIANINA BUFTEA