-

 Un copil în vârstă de şapte luni diagnosticat cu rujeolă a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a informat vineri directorul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Potrivit sursei citate, decesul a survenit în cursul săptămânii trecute. Sugarul - de sex feminin, provenea din mediul rural.

Decesul s-a produs ca urmare a evoluţiei nefavorabile şi a complicaţiilor respiratorii cauzate de rujeolă, în a cincea zi de la internare, în ciuda acordării celor mai bune servicii medicale, a menţionat Zorescu.

Copilul nu era vaccinat pentru că nu avea vârsta recomandată pentru această procedură.

Directorul DSP Suceava a spus că nu se cunoaşte cu exactitate sursa de îmbolnăvire şi atrage din nou atenţia asupra faptului că este necesară vaccinarea tuturor copiilor începând cu vârsta de 9 luni, recomandând părinţilor cu copii mai mici de 9 luni să evite prezenţa în locuri aglomerate, contactul cu copii mai mari şi nevaccinaţi care pot transmite boala.

De la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au raportat peste o sută de cazuri de rujeolă, în ultima perioadă înregistrându-se o uşoară creştere a numărului acestora.

Conform specialiştilor în domeniu, rujeola este o boală cu transmitere aerogenă cu grad de contagiozitate de peste 99% în populaţiile receptive (nevaccinate) şi poate avea o evoluţie gravă, în special la copiii cu vârstă mică, vaccinarea fiind singura metodă de prevenţie.

Un caz similar a avut loc recent în județul Neamț, când un băiețel de 10 luni diagnosticat cu rujeolă a decedat în dimineața de Paști.

 

AGERPRES