-

Incendiul din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei a fost, aseară, declarat lichidat, după o săptămână în care pompierii s-au luptat cu focul.


”Incendiul a fost declarat lichidat, însă, rămân în zonă, totuşi, pentru supraveghere angajaţii Direcţiei Silvice Caraş-Severin. Pe parcursul acestei zilei de ieri, s-a cercetat întreaga zonă, pentru identificarea unor potenţiale surse de reaprindere. Elicopterul şi-a încheiat misiunea în judeţul nostru înainte de orele prânzului şi, în continuare, s-a acţionat la sol cu pompierii din cadrul ISU ”Semenic” Caraş-Severin şi lucrători ai Direcţiei Silvice. Pe timpul recunoaşterii efectuată din aer, nu s-au mai observat nici focare, nici fum”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea. Un turist a anunţat, pe 27 aprilie, un incendiu în zona oraşului Băile Herculane, în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Incendiul se manifesta la o plantaţie de pin negru de Banat şi subarboret. Pe parcursul celor şapte zile, în zonă s-a acţionat cu 140 de persoane din partea Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Timiş, personal al Direcţiei Silvice Caraş-Severin şi rangeri ai Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei. În ajutor au fost trimise şi două elicoptere.
”Cel mai probabil, incendiul a fost declanşat de o furtună cu descărcări electrice, dar fără precipitaţii, care s-a manifestat în zona respectivă, în seara de 26 aprilie. În total, a fost afectată o suprafaţă de patru hectare”, a precizat Magdalena Tocmelea.Zona în care s-a produs incendiul se află la o altitudine de 1100 m, la 25 km distanţă faţă de oraşul Băile Herculane, din care 15 km drum neamenajat, şi este caracterizată de un relief foarte dificil. Este o zonă stâncoasă, pe o pantă abruptă, cu o înclinaţie de 40 de grade.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto :libertatea.ro