-

Scafandrii de luptă EOD ai Forţelor Navale au executat o misiune de căutare, identificare şi distrugere a unei mine marine istorice, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mina a fost descoperită de gruparea NATO specializată în lupta împotriva minelor - SNMCMG 2, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Statul Major al Forţelor Navale.

Potrivit sursei citate, mina marină a fost distrusă în cadrul unui exerciţiu de antrenament pe mare, la care au participat două nave româneşti ale Divizionului 175 Scafandri.

'Pericolul a fost înlăturat, iar siguranţa navigaţiei în raionul Constanţa 2 a fost restabilită, misiunea scafandrilor militari fiind îndeplinită cu succes', se precizează în comunicat.

La exerciţiul desfăşurat între 22 şi 25 mai, au participat navele 'Grigore Antipa' şi 'Grozavul', sub conducerea comandantului Divizionului 175 Scafandri, comandorul Marian Tănase. La misiune au luat parte scafandri de mare adâncime, scafandri de luptă EOD şi personal militar şi civil participant la cursurile de pregătire şi reatestare.

Scafandrii EOD ai Forţelor Navale sunt specializaţi în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice şi terestre şi pot interveni pentru asigurarea libertăţii de navigaţie pe căile de comunicaţie maritime şi fluviale.

AGERPRES

FOTO: Forțele Navale