-

Dintre cei peste 2.000 de străini care au cerut, anul trecut, permis de şedere sau acordare de azil la Galaţi, peste 600 sunt refugiaţi, ceialţi au venit pentru a munci, pentru studii sau pentru a-şi reîntregi familia. 

Din cei peste 600 de refugiaţi din Centrul de la Galaţi care au cerut anul trecut azil, 367 au primit o formă de protecţie. La aceştia se adaugă 1.857 de persoane pentru care anul trecut Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi a asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României. 1.309 din aceştia provin din state non-europene, cei mai mulţi din Republica Moldova şi Turcia. Ciprian Şimu, Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Galaţi declara corespondentului RRA Maria Măndița: „Din totalul celor 1.857 de străini aflaţi în evidenţă, situaţia se prezintă astfel: cetăţeni care au permis de şedere pe termen lung - 97, cetăţeni străini care benefiziază drept de şedere în scop de studii pe teritoriul României - 590, cetăţeni care deţin permis de şedere pe teritoriul României în alte scopuri decât cele menţionate - 492 de persoane”.
De altfel, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi sunt înscrişi 2.500 de studenţi străini, 911 din ei trăind în municipiul Galaţi, fiind fie studenţi la diverse facultăţi, fie învăţând limba română pentru a fi admişi la o facultate de aici.