-

Animalele au coborât foarte mult spre zonele locuite, iar oamenii din satele Dorolea, Cuşma sau Dumitriţa afirmă că le este teamă să mai iasă seara din casă de frică.

Conform ultimei evaluări a efectivelor de animale sălbatice din cele 25 de fonduri cinegetice din judeţul Bistriţa - Năsăud sunt nu mai puţin de 634 exemplare de urşi bruni în condiţiile în care, efectivul optim, potrivit specialiştilor, ar fi de 156 de exemplare, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor

Dumitru Carhaţ de la AC ,,Ursul Brun" afirmă că sunt într- adevăr probleme foarte mari cu urşii, în vara aceasta au omorât două vaci şi oamenii au devenit foarte temători.

La Dealul Negru ajung toamna şi peste 150 de urşi din zona Braşovului, animalele fiind atrase de gustul perelor din livezile oamenilor, spune Dumitru Carhaţ, 

Evaluarea a fost întocmită pe fonduri cinegetice şi centraliză la nivel de judeţ de gestionarii de fonduri cinegetice.

Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care a transmis datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului", menţionează directorul executiv Sever Roman de la APM BN.

În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud, a fost evaluat un număr de 634 exemplare din specia urs, 217 exemplare din specia lup, 75 exemplare din specia râs şi 357 exemplare din specia pisică sălbatică. Comparativ cu anii precedenţi situaţia se prezintă astfel:

statistica

Odată cu încheierea centralizării datelor referitoare la exemplarele de specii strict protejate de pe fonduri cinegetice de pe raza judeţului, gestionarii au făcut propuneri privind plafonul maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2018-2019.

"În județul Bistrița-Năsăud în baza Ordinul ministrului mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante au fost aprobate spre recoltare și recoltate un număr de 4 exemplare din specia urs și 2 exemplare din specia lup", precizează directorul executiv al APM BN, Sever Roman.

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă