-

Rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop al Huşilor, Grigore Leu, mort în condiţii suspecte în anul 1949, vor fi dezhumate.

Aceasta în vederea stabilirii cauzelor decesului, au anunţat reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.”Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împreună cu Parchetul Militar organizează, începând de azi, o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Huşi.

În urma unor solicitări venite din partea urmaşilor fostului episcop precum şi din partea Episcopiei Huşilor, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a iniţiat un demers legal care urmăreşte reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului şi stabilirea cauzelor reale ale morţii sale”, precizează un comunicat de presă.

Cercetările de la Huşi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi instituţiile muzeale colaboratoare: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi se vor desfăşura în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în privinţa acestui caz.

Acţiunea este sprijinită de Episcopia Huşilor şi se desfăşoară în colaborare cu Televiziunea Română, fiind susţinută şi de Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui. El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva acestui sistem social-politic bazat pe ateism. El a fost al 49-lea ierarh al Eparhiei Huşilor, deţinând funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist.

Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.În luna martie a acestui an, personalitatea episcopului martir Grigore Leu a fost evocată în cadrul unui simpozion organizat de Episcopia Huşilor, la împlinirea a 69 de ani de la moartea fostului ierarh.

Episcopul Huşilor, Ignatie, a afirmat încă de la întronizarea sa, din luna octombrie a anului trecut, că, dintre toţi înaintaşii în scaunul Eparhiei Huşilor, cel mai la suflet îi este episcopul Grigore Leu, care în vremuri de prigoană şi cumplită opresiune ateist-comunistă s-a dovedit a fi conştiinţa cea mai vie a Bisericii, nedorind ca sufletul credinţei să fie distrus de ”ciuma roşie a comunismului”.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: activenews.ro

Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă