-

Militarii Batalionului 307 Infanterie Marină marchează într-un mod inedit împlinirea a 78 de ani de la înfiinţarea primului batalion de infanterie marină din România, pe data de 1 aprilie 1940.

Sâmbătă, 31 Martie, municipiul Tulcea va deveni capitala infanteriştilor marini. Militarii au pregătit un program special, care cuprinde competiţii sportive, exerciţii demonstrative, precum şi o expoziţie de tehnică şi armament. Programul activităţilor - 09.00 - 11.30, activităţi sportive (cros pe categorii de vârstă şi concurs de ambarcaţiuni), cu punct de plecare Plaja Lacului Ciuperca; 10.00 - 13.00 - prezentare de tehnică şi armament pe Faleza Dunării, 12.00 - 12.30 - exerciţii demonstrative; 12.30 - 13.00 - premierea câştigătorilor concursurilor. În plus, porţile Batalionului 307 Infanterie Marină, cu sediul în Babadag, Strada Heracleea nr. 53-55, vor fi deschise vineri, 30 Martie, între orele 09.00-12.00, pentru cei care vor să-i vadă pe infanteriştii marini la ei acasă.

Vizitatorii vor putea participa la atelierele interactive de supravieţuire în Deltă şi vor afla ce tehnică şi armament folosesc militarii.
Prima atestare documentară a infanteriştilor marini români datează din anii 1886-1888, când aceştia erau menţionaţi ca parte a echipajului crucişătorului „Elisabeta”.

În forma actuală, pe data de 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, s-a înfiinţat Batalionul de Infanterie Marină - prima unitate de acest fel din Armata României, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, Misiunile încredinţate infanteriei marine erau de observare, de supraveghere şi de apărare a litoralului, precum şi misiunile specifice acestui gen de armată, cele de debarcare.
În anul 1958, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forţelor Armate Române, Batalionul de Infanterie Marină a fost desfiinţat, dar, după 13 ani, pe data de 29 Noiembrie 1971, unitatea a fost reînfiinţată.

În prezent, Batalionul 307 Infanterie Marină face parte din organigrama Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Navale, fiind unica forţă specializată din Armata României, care este dotată şi instruită pentru asigurarea securităţii raioanelor de coastă (litoral), a zonelor lagunare şi a Deltei Dunării, precum şi pentru neutralizarea forţelor amfibii şi aeromobile ale inamicului.

Sursa: adevarul.ro
Susa Foto: navy.ro